„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2016. július 19., kedd

Jim Butcher - Pusztító vihar

Harry Dresden a legjobb abban, amit csinál. Nos, valójában ő az egyetlen, aki ezt csinálja. Így amikor a chicagói rendőrség olyan üggyel találja szembe magát, ami felülmúlja az emberi képességeket és kreativitást, nála keresik a válaszokat. A hétköznapi élet tele van furcsa és mágikus dologgal, és többségük nem kedvez az embereknek. Itt jön a képbe Harry. Vegyünk egy varázslót, hogy elkapjunk egy… akármit. Csak egy gond van. Valami finoman szólva is bűzlik. A rendőrség Harryt bízza meg egy hátborzongató kettős gyilkossági üggyel – melyet fekete mágiával követtek el – s ő pénzt lát a dologban. Azonban sötét varázslat mögött mindig sötét mágus áll. Akinek most Harry a célpontja. és innetől válik a hajsza… pusztítóvá.
Mágia. Könnyen halálos lehet.



,,A nevem Harry Blackstone Copperfield Dresden. Mindenki a saját felelősségére idézzen meg vele. Ha furcsa dolgok történnek, ha valami éjszaka motoszkál és felvillantja a lámpát, ha senki más nem tud segíteni, hívjon! Benne vagyok a telefonkönyvben."
Amikor varázslókra asszociálok, általában gyermekkori meséink köpenyt és csúcsos kalapokat viselő szereplői (vagy éppen a Harry Potter) jutnak eszembe, a Pusztító vihar azonban egy teljesen új kontextusba helyezte őket. A Dresden akták könyvsorozat első részét az Ad Librum kiadó jóvoltából olvastam el, ahol a főszereplő, Harry Blackstone Copperfield Dresden személyében egy nem mindennapi mágus nem mindennapi életét ismerhettem meg. Ezen persze nincs mit csodálkozni, ha a ,,plusz" képességeit is figyelembe vesszük. A könyv azonban nem csak a jóféle, hanem a fekete mágia részleteit is ismerteti: sok hátborzongató és sötét részeket, leírásokat tartalmaz, amit csak Harry könnyedebb mesélő stílusa tud ellensúlyozni. Szerencsére!
Harry Dresden élete nem egyszerű. A férfi folyamatos küzdelmemben áll a körülötte élőkkel, legyen szó egy szkeptikus halandóról, vagy éppen egy természetfelettiről, ez utóbbi fajta ráadásul folyamatosan igyekszik az életére törni. Persze az sem könnyít éppen a helyzetén, hogy munkáját tekintve nyomozó, és egymaga, vagy a rendőrséget segítve közreműködik a különböző rejtélyes esetek felderítésében. Így nem meglepő, hogy sokaknak - legyen az természetes vagy afeletti - a bögyében van. A történet elején rögtön két helyre is hívják: egyrészt egy brutális gyilkosság helyszínére, másrészt pedig egy elkeseredett feleség keresi fel, aki kétségbeesetten próbálja megtalálni eltűnt férjét. A részletek felderítését meghagynám Nektek, de annyi biztos, hogy Harry minél mélyebben beleássa magát e két ügy megoldásába, úgy válnak a körülmények egyre veszélyesebbé és irtózatosabbá, ráadásul mintha Damoklész kardja is a feje felett lebegne... 

Harry

A könyv tartalmaz néhány véres és olykor gyomorforgató jelenetet, de szerencsére Harry humorérzéke sokat segít a helyzeten: már az első oldalakon megmosolyogtam az elszólásait, és ez az érzés végig velem maradt. A varázsló magányosan (vagyis macskájával és Bobbal) él Chicagóban; a lakbérrel örökké adós, a párkapcsolatokban - természeténél fogva - hadilábon álló Harry első ránézésre igencsak szerencsétlennek tűnik.  De aztán, ahogy telik az idő, rájövünk, hogy habár az ügyetlensége nagyjából vele marad, azért varázslásban profi, és emberségben sem kevesebb. Szerencsére azért olyan sok időt mégsem kell egyedül töltenie, hiszen valamilyen úton-módon mindig nők között találja magát, ami persze érthető, hiszen a mi Harrynk amolyan régi vágású, udvarias gavallér, jó kis humorérzékkel megáldva, még ha néhol csöppet cinikus is. Dehát jól áll neki!

A történet tehát egy jól megírt fantasy, de nem a könnyed, romantikus fajtából, hiszen bővelkedik kegyetlen démonokkal, emberevő skorpiókkal és rengeteg fekete mágiával úgyszintén. És habár Harry önmagában is jó mágus, de azért mégiscsak a varázslás az, ami a történések alapjait adja, így lehet az, hogy jócskán színezi a cselekményt több varázseszköz is, mint a nélkülözhetetlen varázspálca, az ínycsiklandozó varázsfőzetek vagy éppen a kimondhatatlan varázsigék. Szóval a könyv egy jól felépített varázsvilágban játszódik, és egyáltalán nem éreztem azt, hogy unalmas lenne, vagy hogy ilyet már láttam/olvastam. A feszültség folyamatos, nem lappangó, eltart a befejezésig, ahol aztán természetesen lehull a lepel mindenről.

A Pusztító vihar végig lekötött, fenntartotta az érdeklődésemet. Szerelmi szál ugyan nem volt benne, de őszintén nem is hiányzott, hiszen kaptunk helyette egy remek főszereplőt, aki mindenért kárpótolt. A könyv egyébként egy 15 részes sorozat első része (!), azonban itthon sajnos csak ez az egyetlen megjelent kötet. Remélem egyszer majd nálunk is megjelennek a folytatások, de nem kell aggódni, az első rész szála lezárult teljesen (legalábbis úgy látom), így bátran tudom ajánlani bárkinek. 

Értékelés: 5/4.5

Pusztító vihar extra


A Pusztító vihar könyvet a Könyv extrák bloggerinájával, Katicával olvastuk el közösen, és mindketten hozunk némi kedvcsináló extrát. Az ő értékelését ITT nézheted meg. Mivel én nagy idézetpárti vagyok, egyértelműen amellett döntöttem, hogy néhány részlettel próbálom közelebb vinni hozzátok a Jim Butcher könyvét. :) Vigyázat, spoileres lehet!

A varázslók élete nem könnyű, normálisnak pedig végképp nem mondható, Harry Dresden már csak tudja. Ha nem éppen egy gyomorforgató gyilkosság helyszínére hívják ki a rendőrök, vagy egy mindenevő démon zavarja meg a randiját, akkor biztos, hogy az utcán sétálva rángatják be egy gyanús kocsiba, vagy verik agyon. Csak úgy... Dresden mégse adja fel, (a maga módján) harcol a jó ügyért, elnyom pár poént, miközben még keres is jó pár dollárt. ,,Jó kis munkám van, igaz?"

,,A nevem Harry Blackstone Copperfield Dresden. Ezen lehet megidézni. Persze kizárólag saját felelősségre." 
,,Egy gonosz varázsló, hazai pályán. Két eszelős, gépfegyverrel. Egy mágikus vihar, mely robbanással fenyeget. És féltucat növésben lévő skorpió, amiből egyet is alig éltem túl nemrég. Kevesebb, mint egy perc van hátra a meccsből, és a hátvéd nem kérhet több időt. Egyszóval rosszul áll a hazai csapat szénája."
,,Ez életem legszörnyűbb estéje - mondta higgadtan, szenvtelenül. A rendőrök kiszálltak és elindultak felém.
Felmordultam. - Így jár, aki varázslóval akar randizni."
,,Lüktetett a fejem és reszketett a kezem, mégis lemásztam a létrán a laborba, és elkezdtem azon töprengeni, hogyan lehet kitépni valakinek a szívét ötven mérföldnyi távolságból.Ki mondja, hogy nem szoktam szórakozni péntek este?" 
,,Tudjátok, néha azt hiszem, hogy Valaki odafent gyűlöl engem." 

,,HARRY DRESDEN - VARÁZSLÓ
ELVESZETT DOLGOK FELKUTATÁSA.
PARANORMÁLIS NYOMOZÁS.
KONZULTÁCIÓ, TANÁCSADÁS, MÉLTÁNYOS ÁRAK.
SEMMI SZERELMI BÁJITAL, FENEKETLEN
ERSZÉNY, PARTI VAGY EGYÉB SZÓRAKOZTATÓ
TEVÉKENYSÉG!"



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése