„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2016. augusztus 26., péntek

Mary Nichols - Két ​világ


A II. világháború családokat, életeket forgatott fel fenekestül, és döntött romba véglegesen. A General Press Kiadó gondozásában a napokban jelent meg Mary Nichols: Két világ című regénye a világháború olyan arcát mutatja meg, ami nem szerepel a tankönyvekben. Tartsatok a Blogturné Klub három bloggerével, akik a köteten kívül egyéb, a történethez kapcsolódó extrákkal is várnak Titeket, s ha a turnéval tartotok, megnyerhetitek a könyv egy példányát!


A KÖNYV ADATAI
Megjelenés: 2016. augusztus
Eredeti megjelenés: 2015.
Kiadó: General Press Kiadó
Oldalszám: 328 oldal
Fordította: Seregi Márton
ISBN: 9789636439347
Moly: https://moly.hu/konyvek/mary-nichols-ket-vilag
Megrendelés: http://www.lira.hu/hu/jcbs/139448296


Élj ​​a jelennek, és higgy a jövőben! 

Louise Fairhurst kimerült, megviselt tanítványaival az éj leple alatt érkezik meg egy barátságos norfolki faluba. Hosszú út áll mögöttük. Egyenesen Londonból jönnek, de nem azért, hogy egy jót kiránduljanak – kitelepítették őket, miután Hitler lerohanta Lengyelországot, és a kormány a főváros bombázásától tartott. 
A fiatal tanárnőnek hirtelen nagy felelősség szakad a nyakába: nemcsak a gyerekek nevelőjeként kell helytállnia a vészterhes időkben, de anyjuk helyett anyjuknak is kell lennie. Bár a szokatlan feladat félelemmel tölti el, furcsamód mégis felszabadítólag hat rá: így végre elmenekülhet elnyomó, erőszakos apja uralma alól. A gyerekekkel együtt szép lassan beilleszkedik a falu lakóinak életébe, és barátokra is talál, de a háború pusztításait mindnyájan megszenvedik. Aztán egy véletlen folytán összeismerkedik Jan Grabowskival, egy lengyel pilótával, a két világ találkozása pedig megrázó változásokat hoz mindkettejük életében… 

Mary Nichols regényének főhősei a háború poklában küzdenek a boldogságukért, miközben próbálnak hűek maradni önmagukhoz.


Már többször hangoztattam, hogy szeretem a háborús, illetve háború idején játszódó könyveket. Éppen ezért, amikor megtudtam, hogy lesz Két világ turné, és kicsit utánanéztem a történetnek, rögtön éltem a lehetőséggel, és lecsaptam rá. Már úgyis rég olvastam a műfajban. Mint azt korábban oly sokszor, most is megtapasztaltam, hogy a háború, mint olyan mennyi értelmetlen szenvedéssel és kínnal jár együtt, és mint oly sokszor, most is úgy lepődtem meg rajta, mintha először olvastam volna róla. 

A történet két helyszínen - egy angol faluban és Varsóban - fut, így több szereplő életét ismerhetjük meg. Egyrészt Jant, a lengyel pilótát, aki Angliába kényszerül szolgálatra menni, hogy ott harcoljon a németek ellen. Emiatt otthon hagyja feleségét, Rulkát, aki pedig a Varsót érő támadásokat kénytelen elszenvedni, azonban nem hátrál meg, keményen küzd a hazájáért. A másik szálon a tanítónő Louise-t ismerhetjük meg, aki a háború közeledtével vidékre viszi tanítványait, hogy ott vészeljék át - akkor még nem is sejtik - a hosszú és nyomorúságos éveket. A két szál természetesen összeér előbb-utóbb, elsőként akkor, amikor Louise és Jan egy vonaton találkoznak. Mindkettőjüknek megvan a maga baja, Lousie zsarnok édesapjával, és férje elvesztése okozta hiányával küzd, míg Jan hazáját és feleségét gyászolja, miközben lelkiismerete gyötri, hogy habár az otthoniakért harcol, de azt mégsem otthon teszi. Mindkettőjüknek van mit siratnia, közös nyomorukban pedig egymás támaszaivá válnak, és hamar közel kerülnek egymáshoz.

A regény, ahogy a fülszöveg is utal rá, a második világháború idején játszódik, Lengyelországgal és Angliával a főszerepben. Mivel felöleli az egész háború idejét, és még utána is jó pár évet, a cselekmény viszonylag gyorsan haladt, ami érthető persze, de néha vágytam volna egy-egy résznél egy kicsit részletesebb kidolgozásra. A szerelmi szálak is gyorsan alakultak, több is volt benne, de azt hiszem ez így reális volt, hiszen háború idején rengeteg magányos, a családjától távol élő ember volt. Így alakulhattak a történtek úgy, ahogy, és nem is lehetett senkit sem hibáztatni a döntéseikért - egy teljesen más világ volt ez. 


A történetben tehát van némi romantika is, de a lényegi részletek a háború leírásai voltak. Sok mindent tudunk és tanultunk annak idején a lengyelek életéről, szerepéről a második világháború idején, de én konkrétan még nem olvastam könyvet, regényt a témában. Meglepődtem és meg is rökönyödtem a rengeteg szenvedésen, a pusztításon, amit a németek és a szovjetek okoztak,  ami ép ésszel fel nem fogható, viszont fejet hajtottam a lengyelek, jelen esetben a varsóiak kitartásán és küzdelmén. Ennek harcnak a szimbóluma egyértelműen Rulka volt a könyvben, hiszen a nő utolsó erejéig küzdött, szabotált, menekített, lázadt az elnyomás ellen. Ő ott maradt, ellenében Jannal, aki habár ugyanúgy harcolt, de messze a hazájától, nem ismerve az éhezés, a verések, a megaláztatás érzését. Ez volt az a két világ, amit az írónő remekül szembeállított egymással és szemléltette az olvasóval, hiszen ez a két élet már háború után sem találhatott egymásra soha.

A szereplőink nagyon sokat szenvedtek az eltelt évek alatt, az írónő nem kímélt minket, tudta jól, ha háborúról akar regényt írni, akkor az bizony rengeteg szenvedéssel és hatalmas veszteséggel jár. Jan és Louise közös történetét is szerettem, de mégis a varsóiak küzdelméről szóló részeit vártam remegve, még ha tudtam is, a vége nem fog tetszeni. Azért, hogy ne legyen minden olyan szörnyűséges, végül kaptunk egy idilli befejezést, ami egy kicsit enyhített a körülményeken. Ennek ellenére még véletlenül sem ringattam magam abban a hitben, hogy boldog véget ért..

Értékelés:5/4 


Blogturné extra - Lengyelország a 2. világháborúban

Talán a bejegyzésemből is kiérződik, hogy mennyire együtt éreztem a lengyel harcosokkal a könyv olvasása során, így lehet az, hogy extraként néhány információval szolgálok e kitartó nép szerepről a 2. világháborúban. (Forrás)

1939. szeptember 1-én Németország megtámadta Lengyelországot nyugatról, 17-én pedig a Szovjetunió keletről. A Lengyelország elleni német támadásra a közvetlen indokot egy átlátszó provokáció, a Gleiwitzi rádióadó elleni támadás szolgáltatta, amikor lengyel egyenruhába öltözött németek elfoglalták a határmenti kisváros rádióállomását. Az ostrom idején a lengyelek kitartottak, mivel azt remélték, hogy a nyugati szövetségesek megindítják a támadást Németország felé.
Az 1939. szeptemberi offenzíva folyamán Varsót súlyos bombatámadások érték, az épületek 10%-a megsérült. Minden felsőfokú tanintézetet azonnali hatállyal bezártak és Varsó teljes zsidó lakosságát –a teljes népesség mintegy 30%-át – internálták a Varsói Gettóba. A nácik már az első napoktól fogva lelőtték vagy letartóztatták és koncentrációs táborba hurcolták a lengyeleket. A kivégzések főként a Varsó környéki erdőkben mentek végbe, később nyilvánosan, az utcákon is.
A megvert lengyel hadsereg azonban nem szűnt meg létezni; számos egysége a nyugati szövetségesek oldalán tovább folytatta a háborút a németek ellen, a Lengyelországban maradt katonák pedig partizánosztagokba tömörültek a lengyel Beszkidekben és így folytatták a harcot.
A lengyelek 1944 nyarán elérkezettnek látta az időt egy németellenes felkelés kirobbantására. 
A harcoló lengyel egységek hősiessége mindent felülmúlt. Annál is inkább, mert a Vörös hadsereg Sztálin parancsára megállt közvetlenül Varsó előtt, és tétlenül nézte, ahogy a német SS egységek felmorzsolják a Lengyel Nemzeti Hadsereget. A nyugati szövetségesek légi segítsége sem érkezett meg, mindenféle külső segítség és utánpótlás nélkül harcoltak az egyre inkább fölénybe kerülő német túlerővel.
A felkelők 63 napig álltak ellen a németeknek. A felkelők kb. 20 000 embert veszített a harcokban, a lengyel polgári áldozatok száma 200-250 000- re tehető. A felkelés leverése után a Vörös hadsereg benyomult a városba. Varsó épületeinek 87 százaléka romokban hevert.


NYEREMÉNYJÁTÉK

A regényhez kapcsolódó nyereményjátékunkban most a II. világháború hadműveletekhez kapcsolódó történelmi tudásotokat teszteljük. Nem kell megijedni! Minden állomáson rövid leírást találtok egy-egy hadműveletről, a feladatotok pedig az, hogy a hadművelet nevét a Rafflecopter megfelelő sorába írjátok!

Ez a hadművelet egy, a szövetségesek által végrehajtott evakuálási hadművelet volt a II. világháborúban. Fő célja az arnhemi csata alatt a Rajna túlpartján rekedt brit ejtőernyősök átmenekítése, a hadművelet sikerrel zárult.
Segítség: a hadműveletet a görög mitológia szárnyas lováról nevezték el.

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz. A sorsoláson csak azok vesznek részt, akik minden állomáson helyesen válaszolnak - válaszaitokon utólag nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük, melyre kérjük, 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.


A turné további állomásai

08.24. - Szembetűnő
08.26. - Könyvvilág
08.29. - Insane Life

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése