„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2016. október 18., kedd

Julie Murphy - Dumplin' ​– Így kerek az élet



Valószínűleg nagyon kevesen vannak teljesen jóban magukkal, pedig önmagunk elfogadása igenis fontos. Willowdean inspiráló története a Blogturné Klub tagjait is olvasásra késztette, így október 14. és 22. között öt állomásos turnéra indulunk, hogy figyelemmel kísérjük, neki hogyan sikerül megvalósítania ezt a könnyűnek tűnő, de egyáltalán nem könnyű küldetést.

KÖNYV ADATAI
Kiadó: Maxim kiadó
Megjelenés: 2016. október 28.
Eredeti megjelenés: 2015
Oldalszám: 420
Fordította: Erdős Éva
ISBN: 9789632617312


Egy inspiráló történet a középiskolás Willowdeanről, aki megmutatja, mennyire fontos elfogadni magunkat úgy, ahogy vagyunk, hogy az életben esélyünk legyen az igaz boldogságra.















A várólistám talán még soha nem volt olyan hosszú, mint idén ősszel, mégis amikor megtudtam, hogy kijön a Dumplin', tudtam, hogy ezt nekem el kell olvasnom. Manapság rengeteg olyan könyvet olvashatunk, amiben a főszereplő lány, a ,,szürke egér típus" jelenséggel tengeti teljesen átlagos napjait, mígnem az iskola (legtöbbször ez a helyszín) legdögösebb pasija kiszemeli őt magának. Nem túl meggyőző, nem igaz? Aztán persze kiderül, hogy valójában gyönyörű, csak éppen önbizalomhiányából fakadóan fogalma sincs mindenről. Nos, jelenleg szó sincs semmi ilyesmiről. Főszereplőnk, Willowdean tökéletesen tisztában van azzal, hogy milyen is ő valójában: kövér. És nem, ez nem szitokszó, mert Julie Murphy többek között arra is megtanít minket regényében, hogy hogyan veszítse értelmét ez a szó (és sok más jelző is), és természetesen hogyan fogadjuk el önmagunkat. 

Imádtam a kezdést: Will nagyszerű karakter, aki elfogadja önmagát, úgy ahogy van. Elégedett az életével, még akkor is, ha éppen egy nehéz korszakot él  meg. Nagynénje Lucy már egy éve
meghalt, mégis nehezen lép túl rajta, mert nagyon közel álltak egymáshoz, úgy érezte, hogy Lucy jobban érti őt, mint saját anyja. Ami valahol érthető, hiszen anyukája az egykori szépségkirálynő nem tudja elfogadni lányát, míg testvére nagyon is megértette őt, mivel ő maga is túlsúllyal élte le életét. Aki szintén kitart még Will mellett, az legjobb barátnője El volt, a két lányt a közös Dolly Parton rajongásuk hozta össze, azóta töretlenül barátnők. Különbségeik ellenére. Akkor mégis mi lehet a baj? Természetesen a fiúk. Will ugyanis egészen addig jól érzi magát a bőrében, míg munkatársa Bo el nem kezd felé közeledni. Amivel nem is lenne gond, hiszen Willnek már régóta tetszik a fiú. Viszont amikor Bo meg akarja őt érinteni, mégis zavarba jön teste miatt. Innentől kezdenek bonyolódni a szálak. Egyrészt Will retteg attól, hogy mit szólnának az emberek, ha kiderülne titkos viszonyuk Bóval, másrészt a titkolózás miatt eltávolodik legjobb barátnőjétől is. Ez még csak fokozódik azzal a ténnyel, hogy Will édesanyja idén is megrendezi a szépségversenyt, ami egyébként nagyon fontos szerepet kap a történetben.

Sokszor hangoztatom egy-egy könyv értékelése során, hogy milyen jól sikerült azonosulni a főszereplőkkel. Nos, ez az állítás most kétszeresen is igaz. Will egy olyan karakter, aki hős lehet sok olyan ember szemében, akit valaha ért már testi vagy lelki atrocitás. És itt nem csak a túlsúlyról van szó, előkerülnek a könyvben egyéb más dolgok is. Vajon lehet-e boldog Will Bóval, még ha külsőre nem is illenek össze? Probléma-e hogy El fiúja egy fejjel alacsonyabb nála? Na és felvehet-e egy molett lány fürdőruhát, anélkül, hogy ne szorongjon amiatt, mit gondolnak róla mások.. Annyi biztos, hogy mindig lesznek olyanok, akik élvezetét lelik abban, hogy másoknak fájdalmat okozzanak. És ez sajnos megbélyegezheti az egész életünket. Úgy értem, élhetünk úgy is, hogy végig attól rettegünk, mit gondolnak rólunk az emberek egy része, mi a véleményük arról, ahogy kinézünk, mindeközben kimaradunk sok jóból. Vagy mondhatjuk azt is, hogy nem érdekel! Valami ilyesmiről szól a Dumplin'. Persze egy könyv nem fogja megváltoztatni a világot, és az emberek hozzáállását, de az biztos, hogy jobban érzed magad, miután elolvastad. Én legalábbis így voltam vele. 


,,...engem pedig arra figyelmeztet, hogy mindegy, kicsoda az illető, mindig lesz valaki, aki nála csinosabb, okosabb vagy karcsúbb. A tökéletesség nem több, mint egy fantom árny, amit mindannyian kergetünk."

Érdekes párhuzamot vont az írónő két párosunk között: egyrészt ott volt Will anyukája és Lucy, akit valamiért soha nem tudott elfogadni a testsúlya miatt, és ha már itt tartunk lányát sem, ami számomra elég megdöbbentő volt. Emellett pedig itt van nekünk Will és El, akik minden gond nélkül képesek barátnők lenni. Vagyis természetesen az egyik konfliktust az ő eltávolodásuk okozza a könyvben, de aztán rájövünk arra is, hogy a legtöbb probléma csak Will fejében létezik, aki irracionális féltékenységet kezd érezni barátnője iránt csupán a külseje miatt. Ami persze nem túl ésszerű, de a két lánynak egy hosszú, eddig ki nem mondott szavak felszínre törésével és tanulságokkal teli utat kell megtenniük addig, amíg képesek valóban megérteni egymást. 

A szerelmi szál is nagyon édes volt. Egy kis háromszöggel, ami azért - ne ijedjetek meg - nem volt vészes szerintem. Willnek döntenie kell: egy olyan fiúval legyen, aki látszólag egyáltalán nem illik hozzá, és fennáll a veszélye annak, hogy kigúnyolják őt emiatt, vagy azzal, aki hasonló hozzá, jól is érzi magét vele, de igazából nem érzi azt a bizonyos bizsergést.. Nos, természetesen nem fogom elárulni a részleteket, de annyi biztos, hogy tanulságos lesz, néha fájdalmas, de nagyon is igaz. Willt valószínűleg sokan meg fogják szeretni, mert igazából egy vagány csajszi, ami a szívén a száján típus. Egyébként pedig több titkos és fájó gondolatomat is megfogalmazta a könyv során, és sokszor azt kívántam, bárcsak hamarabb megismertem volna!

Értékelés: 5/5


Ráhangolódás Dolly Partonnal


NYEREMÉNYJÁTÉK


Még hogy egy kis túlsúllyal nem lehetsz sikeres! Mi most összegyűjtöttünk nektek olyan színésznőket, akiknek ez igenis sikerült. Semmi más dolgotok nincs, mint beírni a Rafflecopter doboz megfelelő soraiba, hogy az egyes állomásokon kiket láttok.


                                     

Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk. 



További állomások

10.14 - Olvasónapló
10.18 - Könyvvilág
10.20 - Szembetűnő
10.22 - Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése