„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2017. február 16., csütörtök

Sabaa Tahir - Szunnyadó ​parázs


Gyere most, mese szól. Jön a hely, hol a jó mindig szenvedni fog. Hol a pajzs, hol a kard örök izgalom, harc. E kaland izgalmas beszéd. Gyere hát! Hisz vár rád ezer veszély.

Tartsatok hát velünk, ismerjétek meg Sabaa Tahir, a Cartaphilus kiadó jóvoltából nálunk is megjelent regényét, mely a Szunnyadó parázs címet viseli, és ha szerencsétek van, meg is nyerhetitek.

KÖNYV ADATAI
Kiadó: Cartaphilus
Megjelenés: 2016. december 12.
Eredeti megjelenés: 2015
Oldalszám: 444
Fordító: Ruzsa Kata
ISBN: 9789632665351


Laia ​rabszolgalány az írástudók népéből. Elias katonanövendék a harcosok közül. Egyikük sem szabad: mindketten a birodalom könyörtelen rendjének rabjai. 
A harcosok birodalmában az ellenszegülést halállal büntetik. Akik nem kínálják fel életüket és vérüket a császárnak, azok azt kockáztatják, hogy szeretteiket kivégzik, a birodalom elpusztít mindent és mindenkit, ami és aki kedves számukra. 
Ebben a kíméletlen világban él Laia, akit a bátyjával együtt nagyszüleik nevelnek. A kis család szegényesen tengődik napról napra. Igyekeznek kerülni a birodalom figyelmét, hiszen sokszor tanúi lehettek annak, mi történik az olyanokkal, akik szembeszegülnek a hatalommal. 
Ám amikor Laia bátyját lázadás vádjával lefogják, a lány nehéz döntésre kényszerül. Az Ellenállás titkos csoportjának tagjai segítséget ígérnek neki testvére kiszabadításához, de cserébe azt kérik, hogy legyen a kémjük a harcosokat kiképző Sötétszirt katonai akadémián, ahová a kegyetlen parancsnoknő szolgájaként kerül be. 
Munkája során Laia megismerkedik Eliasszal, aki évfolyamelső az akadémián, az avatás küszöbén áll. Mégis szökésre készül, pedig pontosan tudja, hogy ezért kínzás és halál jár. Ám Elias már nem hisz abban, hogy a harcosok kegyetlensége a birodalom érdekén kívül egyéb ügyet is szolgálna, és meg akar szabadulni a zsarnokságtól, melynek fenntartására kiképezték. 
Laiával hamar ráébrednek, hogy a sorsuk szálai összefonódtak, és hogy a döntéseik akár a birodalom jövőjét is megváltoztathatják. Vajon összeütközik és harcban szétrobban, vagy éppen eggyé olvad a két fiatal világa?

Nagyon szeretem a fantasy könyveket, mert mindig valamilyen teljesen új világba - tele ismert és ismeretlen természetfeletti lényekkel - kalauzolnak el, és ez egy olyan műfaj, ami szinte mindig tud újat hozni. Az ember egy idő után azt gondolná, hogy az írók már nem tudnak új világot megalkotni, de aztán mégis megcsinálják, és ilyenkor sokszor elcsodálkozok, hogy micsoda végtelen az ember fantáziája, az elméje, hogy mindig tud mást, valami varázslatosat kitalálni. És ezzel mi, az olvasók nagyon jól járunk. Nyilván azért e lelkes bevezető, mert bizony Sabaa Tahir - ismét - megmutatta, hogy lehet újat felmutatni a műfajban. Micsoda történet volt ez, te jó ég! Engem teljesen levett a lábamról ez a hihetetlen világfelépítés, a történet, a szereplők, úgy éreztem, minden a helyén volt.

De kezdjük az elején. Nem fogok hazudni, a könyv kegyetlen, annyi szent. Már nagyon hamar kiderül, hogy szereplőink egyáltalán nincsenek könnyű helyzetben. A történetet két szemszögből ismerhetjük meg, egyrészt itt van Laia, aki nagyszüleivel és bátyjával él, mindannyian írástudók, ami az ő életükben sok jót nem jelent. Elnyomásban élnek a harcosok birodalmában. Laia úgy tűnik elfogadja a sorsát, viszont bátyja mesterkedik valamiben, nem bírja elviselni a szegénységet, a nyomort, az elnyomást. Hamar megtudjuk, hogy miről is van szó, amikor egy éjszaka maszkok - a legkegyetlenebb katonák - támadnak rájuk, a nagyszüleiket kivégzik, Darint elhurcolják, Laiának viszont sikerül megszökni. És ezután ismerkedik meg az Ellenállás csoportjával, akik segítséget ígérnek neki: ha ő kémkedik nekik Sötétszirtben a Parancsnokról, akkor kiszabadítják a bátyját. A Parancsnok.. nos, elég sok főgonoszról olvastam már korábban, de a Parancsnok sok mindenkin túltesz. A kegyetlensége nem ismer határokat, és Laiának szolgájaként nem kevés szenvedést kell elviselnie azért, hogy megmentse bátyját. Ahogy említettem, kegyetlen. Sötétszirtben ismerjük meg másik főszereplőnket, Elias Veturiust, a Parancsnok fiát. Csakhogy a katona semmiben sem hasonlít anyjára, ő ugyanis gyűlöli az itt létet, azt, hogy embereket kell ölnie, nem akar maszk lenni, csak egy dologra vágyik, a szabadságra. Amit egyébként szépen el is tervezett, az avatása utáni napon szeretne megszökni erről a sötét helyről. Persze ez nem ilyen egyszerű, és rengeteg bonyodalom áll a fiú útjába, de ezt inkább hagyom, hogy Ti magatok fedezzétek fel.

Két dolog tetszett nagyon a könyvben. Egyrészt a csavarok. Egy ideig - nem sokáig - sablonosnak hat az alapsztori: vannak az elnyomottak és van a gonosz birodalom, na és természetesen az ellenállók, akik a birodalom ellen akarnak fellázadni, és akik általában a jó oldalon szoktak állni. Csakhogy valami nem stimmel velük, legalábbis egy részükkel, de hogy mi, az még nem derült ki pontosan, viszont annyi biztos, hogy olvasás közben végig azt éreztem, hogy Laia nem bízhat meg senkiben. A másik dolog, egy érzés, ami kiemelt helyet kapott a könyvben, a szabadság, illetve annak hiánya. A történet valami tökéletesen érzékelteti, hogy ez a szó, ez az érzés, mennyire kulcsfontosságú az életben, és hogy minden egyes embernek mást és mást jelent. Hiszen itt van ez a két szereplő, a rabszolga és a katona, két teljesen különböző világból, és mégis ugyanarra vágynak: hogy szabadok legyenek. Laiát és a félelmeit az első perctől kezdve megértjük, hiszen ő rabszolga, de ott van Elias, akinek első látásra megvan mindene, ő mégis őrlődik. Hiszen jogosan tehetnénk fel a kérdést, hogy mi jogon vágyhat ő a szabadságra, ő aki többeket meggyilkolt, aki annak a helynek fogadott hűséget, ami rengeteg embert nyomorba és persze halálba taszított. De persze semmi sem az, aminek látszik, és ezt Sabaa kitűnően érzékelteti velünk. Mindketten más okból, de ugyanarra vágynak tehát, és ez érzés hozza őket egymáshoz közelebb, ellentéteik ellenére meglátják egymásban a hasonlóságot, ami rengeteg dolgot megváltoztat bennük.


A könyvbe jutott hely némi szerelmi szálnak is természetesen, ami azonban egy kissé furcsa volt. Nem is szerelmi háromszög, hanem mondhatni négyszög alakult ki a cselekmény során. Habár rosszul fogalmaztam, mert szerelemről egyelőre szó sincs, inkább a vágy hatja főszereplőinket. Ezen persze nincs mit csodálkozni, hiszen nem éppen rózsás körülmények között találkoztak, úgy érzem lesz még min agyalniuk a következő részekben. Én már alig várom!

Nos, ha eddig nem derült volna ki, én nagyon szerettem ezt a történetet, annak ellenére, hogy nagyon elbántak a főszereplőinkkel, és nem csak velük, a molyon azt írták a könyvről, hogy kegyetlen, mint a Trónok harca, hát van benne valami. Viszont a világ, ami Sabaa elképzelt, lebilincselő volt, a fanatsy szál úgy érzem még nem teljesedett ki egészen, de már így is kaptunk gondolatolvasó augurokat, félelemből táplálkozó sötét árnyakat és dzsinneket is. Szóval annyi biztos, hogy unatkozni senki nem fog olvasás közben, és én tényleg minden lelkiismeret nélkül ajánlom, mert nem fogtok csalódni! A műfaj szerelmeseinek pedig kötelező darab! :)

Értékelés: 5/5

Bolgturné extra - Könyv trailer





NYEREMÉNYJÁTÉK
Laia legfőbb álma az volt, hogy egyszer Kehanni, vagyis mesélő válik belőle. És bár a sors közbeszólt, mostani játékunk során kiderítjük, milyen mitológiai lényekről szőhetett volna izgalmasabbnál izgalmasabb történteket, ha másként alakul élete.
Minden állomáson találtok egy leírást, melynek segítségével ki kell találnotok, milyen lényre gondoltunk, és a megnevezését beírni a Rafflecopter megfelelő sorába. Amennyiben minden állomást teljesítetek, esélyetek nyílik megnyerni a kiadó által felajánlott példányok egyikét.

Ritka fajta szellemek az arab és muszlim mitológiában.
Az iszlámhoz kapcsolódó mitológiában varázslat segítségével lehetséges irányítani ezeket a lényeket, azáltal, hogy tárgyakhoz kötjük őket.

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz, a nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni, ellenkező esetben újat sorsolunk.





További állomások

02/16 Könyvvilág
02/19 Függővég
02/20 Dreamworld
02/21 Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése