„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2017. május 18., csütörtök

Charlie N. Holmberg - A ​papírmágus


A GABO SFF jóvoltából hazánkban is megjelent Charlie N. Holmberg A papírmágus című regénye. Ennek örömére a Blogturné Klub öt bloggere bemutatja a késő viktoriánus kori Angliában játszódó, különleges, egyszerre sötét és szeszélyes kalandokkal teli történetet, melyet a Disney tervez megfilmesíteni.


KÖNYV ADATAI
Kiadó: GABO Kiadó
Megjelenés: 2017. április 24.
Eredeti megjelenés: 2014
Oldalszám: 240
Fordító: Márton Zsófia
ISBN: 9789634064633

Ceony Twill összetört álmokkal érkezik meg Emery Thane mágus házába. A varázslóképző iskolában évfolyamelsőként végzett lány fémmágusnak készült, most mégis papírmágiára kárhoztatják – de hát mi haszna a papírnak egyáltalán? 

Azonban a varázslatok, amelyeket Ceony a csodabogár Thane keze alatt megtanul, rácáfolnak előítéleteire. Ahogy kibomlik előtte a papírmágia csodálatos világa, megismeri tanára sötét múltját és egy olyan tiltott és veszedelmes mágiafajtát, amellyel szemben szinte semmi reménye nem lehet felvenni a versenyt. Mégis muszáj megtennie, mert hamarosan szó szerint Thane szíve lesz a tét. 

A papírmágus különleges, egyszerre sötét és szeszélyes kaland, amelyet a Disney tervez megfilmesíteni.





Mágia, varázsló iskola, ifjú tanoncok, ezekről a szavakról talán a legtöbb embernek a Harry Potter jut eszébe, azonban most egy teljesen más megvilágításba kerültek eme fogalmak. Már elég sok olyan könyvet olvastam többféle műfajban, amelyben a mágiáé a főszerep, az ember azt gondolná, hogy nagyon újat nem lehet mutatni a témában, ez azonban hatalmas tévedés. A papírmágus egy teljesen újfajta élményt nyújt az olvasónak, nem is akármilyen világban, az ember alkotta anyagokhoz kötött varázslással, mint a papír, fém, üveg, műanyag és a gumi.
Ceony Twill egész életében fémmágus akart lenni, nagyszabású tervei voltak a jövőre nézve, amelyek azonban szertefoszlottak, amikor kiderült, hogy az iskola elvégzése után Emery Thane mágushoz osztják be tanoncnak, hogy a papírmágia rejtelmeit tegye magáévá. A lány nagyon csalódott, hiszen a papírvarázslást nem tartja túl sokra, ráadásul mentora is igencsak furcsa és hóbortos szerzetnek tűnik első látásra. A könyvben egyébként igencsak egyszerűen működik a varázslat, hiszen miután valakit hozzákötnek valamelyik anyaghoz – jelen esetben a papírhoz-, már tudja alkalmazni a mágiát, ráadásul onnantól kezdve egész életében csak az adott anyaghoz kapcsolódhat. Persze Ceonynak magát a papírt is meg kell rendesen ismernie, ugyanis az aprólékos hajtogatáson múlik, működik-e a varázslat vagy sem. A történetbe már az elején beleszerettem, magába a világfelépítésbe, és Ceony és Thane karakterébe. A lány egy idő után ráébred, hogy túl hamar ítélkezett mind a rábízott anyag mind a mentora felett, és egyre szorosabb kötelék alakul kettejük között. Szerettem ezeket a pillanatokat.

Persze semmi sem tarthat örökké, hisz ahogy szinte minden „mágikus történetben”, itt is megvan a sötét oldal, a fekete mágia: a metszők személyében, akik ártatlan emberek életét használják föl sötét varázslatokra. Thane mágus egy nagyon titokzatos személyiség, az ő múltjából bukkan fel egy ilyen metsző, aki az életükre tör. De még hogy! Engem elég rendesen leforrázott, ugyanis egy teljesen átlagosnak tűnő napon jelenik meg és tesz tönkre mindent egy szempillantás alatt. Hű! Ezután Ceony egy eléggé véres kalandba keveredik, ahol versenyt fut az idővel, hogy megmentse Thane életét, akiről mindeközben nagyon érdekes dolgok derülnek ki.

A világfelépítés mellett a karaktereket is nagyon eltalálta az írónő. Ceony a példamutató diák, de nagyszájú és talpraesett. Nehéz körülmények között nevelkedett, sok sebet hordoz magában, amiben nagyon jól passzol Emeryhez. A kezdeti ellenségeskedése után képes volt fejlődni és belátni, hogy tévedett sok mindennel kapcsolatban. Thane egy nagyon összetett személyiség volt, az elején tényleg egy hóbortos, szétszórt tudós képet mutatta, amikor azonban Ceonynak volt lehetősége „megtekintenie” a múltját, mintha egy teljesen más ember lett volna: feltárta a múlt sebeit, a sötétebb oldalát is.


A könyv eléggé rövid volt, talán egy picit jobban is lehetett volna részletezni a világot, akár többet megtudni a metszőkről, vagy a többi anyag varázslásának működéséről. Engem a legjobban a könyv eleje varázsolt el, amikor Thane és Ceony ismerkedését, ,,hétköznapjait" részletezte az írónő, különösen szerettem Köményt, a papírkutyát, amit Thane az első éjjelen hajtott a lánynak, hogy ne érezze magát egyedül, majd aztán a veszélyes kalandjain is elkísérte. Nekem különösen tetszettek a papírral való varázslások, nagyon érdekes volt, hogy ilyen egyszerű dologból egy kis kreativitással, hogyan volt képes ennyi mindenre Thane és később Ceony. A végén aztán kicsit úgy éreztem, hogy egy picit lógva hagytak, mert azért maradtak még elvarratlan szálak bőven, de mivel egy sorozatról első kötetéről van szó, ez mondhatni megszokott.

A történet tehát nagyon tetszett, izgalmas volt, egy-két ütősebb fordulattal, és sokszor komor lefestésekkel. A szereplők szerethetők, de kiszámíthatatlanok voltak, kifejezetten tetszett, hogy Thane egyáltalán nem az az ember, akinek az elején gondoltam. Emellett pedig kaptunk egy édes szerelmi szálat is, aminek azonban még nem volt ideje teljesen kibontakozni. Nagyon ajánlom a könyvet a fantasy kedvelőinek, különösen, ha szeretetiek, ha a varázslásé a főszerep. Kíváncsian várom a folytatást!

Értékelés: 5/4,5



NYEREMÉNYJÁTÉK

Játékunk során megismerkedünk a papírmágia csodálatos világával.
Minden állomáson találtok egy hajtogatási útmutatót, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni, milyen alakzat jön ki belőle. Extra pontokért természetesen el is készíthetitek őket (a képi dokumentációt a rafflecopter doboz megfelelő részébe illesszétek be).


Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.





További állomások

05/18 Könyvvilág
05/20 Insane Life
05/22 KönyvParfé
05/24 Kelly & Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése