„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2017. június 4., vasárnap

Jenna Evans Welch: Love ​& Gelato – Firenzei nyár


A Maxim kiadó jóvoltából hazánkban is megjelenik Jenna Evans Welch bemutatkozó regénye, a Love & Gelato - Firenzei nyaralás. A Blogturné klub hét bloggere ennek örömére bemutatja a sodró lendületű történetet, melyben egy olaszországi vakáción romantikus és titokzatos kalandok során át barangolhatjuk be a toszkán vidéket.

KÖNYV ADATAI
Kiadó: Maxim Kiadó
Megjelenés: 2017. június 17.
Eredeti megjelenés: 2016
Oldalszám: 320
Fordító: Vincze Judit Andrea
ISBN: 9789632618531

Lina ​az idei nyarat Toszkánában tölti, jóllehet, eleinte semmilyen érdeklődést nem mutat az ország napsütötte, varázslatos tájai iránt. Csupán édesanyja utolsó kívánságának eleget téve érkezett addig nem látott apjához. De milyen apa az olyan, aki tizenhat évig a gyereke felé sem néz? Lina ezért nem is vágyik másra, mint hazatérni, amilyen gyorsan csak lehet. Aztán a kezébe kerül egy napló, amit édesanyja az itáliai tartózkodása idején vezetett. A lány előtt hirtelen feltárul egy csodás világ, amely titkos románccal, műalkotásokkal és eldugott pékségekkel van teli. Mindez arra ösztönzi Linát, hogy újdonsült barátjával, Rennel, anyja nyomdokain haladva felfedjen egy titkot, melyről már rég tudomást kellett volna szereznie. A titok pedig azonnal más megvilágításba helyezi az anyjáról, az apjáról, sőt még az önmagáról alkotott képet is. Valaki egyszer azt mondta neki, hogy az emberek a szerelem és a fagylalt miatt mennek Olaszországba – néha azonban ennél sokkal többet találnak.



A Maxim Kiadó sem szűkölködik az idei könyvheti megjelenéseket illetően, több könyve is felkeltette az érdeklődésemet. Azt hiszem a lehető legjobbkor olvastam a Love&Gelato-t, ugyanis a héten hihetetlenül meleg volt, talán először éreztem igazán az igazi nyár megérkeztét, és ez az érzés nagyon jól passzol a könyv hangulatához. Ehhez még vegyünk egy csodálatos helyszínt, egy első szerelem kialakulását olasz módra, egy rejtélyt, ami megoldásra vár, és persze nem szabad megfeledkezni az ínycsiklandozó Gelatoról sem, amit hozzáadva máris megkapjuk a tökéletes nyári olvasmány receptjét!

A könyv elején megismerjük Linát, aki szembesülni kényszerül édesanyja betegségével, és a tudattal, hogy nem sok van már hátra neki. Nem csoda hát, hogy teljesen összezavarodik, amikor mindezek után anyjukáa, Hadley hirtelen a firenzei múltjáról kezd el beszélni neki, egy régi barátról , akihez el akarja küldeni őt halála után, hogy az élete részévé váljon. A lány teljesen lesújtva utazik el Firenzébe fél évvel később, hogy teljesítse édesanyja utolsó kérését, hogy megismerje a férfit a múltjából, az állítólagos édesapját. Őszintén szólva picit nehezen indult be nálam a történet, valami miatt először nem tudtam megkedvelni Linát. Kicsit érzéketlennek tűnt számomra, persze tudom én, hogy ez az út korántsem a szíve csücske, mégsem tudtam azonosulni a gondolataival. A lány találkozik Howarddal, akit annak ellenére, hogy úgy látszik, nem érdeklődött lánya iránt 16 évig, mégis megkedveltem az legelső pillanattól fogva. Volt benne valami kedvesség, ami éreztette velem, hogy bízzak benne, hiszen rengeteg titokra fog még fény derülni, ami közelebb hozza a lányához, nem véletlenül volt ez az anyukája kívánsága. Természetesen maga Lina is kíváncsi a válaszokra, és nem is kell olyan sokáig várnia, hiszen hozzá kerül Hadley régi naplója, amit akkor vezetett, amikor Firenzében élt, és hamar kiderül, hogy többről van itt szó, mint gondolta.



Ez a naplós dolog nagyon tetszett nekem, imádtam, hogy Lina ugyanúgy végigjárta azokat a helyszíneket, amiket anyukája annak idején, felfedezve Firenze szépségeit. És ha már itt tartunk, természetesen nem mehetek el szó nélkül a helyszín mellett, hiszen mégiscsak olasz helyszínről van szó! Firenze csodálatos, a dóm, a műalkotások, a hömpölygő turisták, az ételek, a fagyi(!) igazán élethűen elevenedtek meg előttem, mintha én is ott álltam volna a Duomo tetején, csodálva az elém táruló gyönyörű látványt, vagy ettem volna prosciutto pizzát egy olasz étteremben. 

Ha Olaszország és nyár, természetesen a szerelem sem maradhat el. Még ha nem is teljesen olasz, hiszen Ren félig amerikai volt, habár úgy éreztem, ez így nagyon jól passzolt a könyvbe. Szóval imádtam Rent, talán az édes szó az, ami legjobban illik rá, nagyon közvetlen és laza volt, szuperül feloldotta Lina sokszor szúrós hangulatát. Szinte végig a lány mellett volt a múlt titkainak felfedezésében, ami nagyon jót tett az egész történetnek. Ahogy édesanyjának, úgy Linának sem alakult egyszerűen a szerelmi élete, volt némi bonyodalom benne, de nem szeretnék részletekbe bonyolódni, inkább meghagynám, hogy mindenki maga fedezze fel. 

A könyv hangulata nagyon vegyes volt, ha fogalmazhatok így, a befejezés is, habár úgymond boldog véget ért, mégis hagyott egy kis keserű szájízt bennem, hiszen Hadley és Howard sosem tudták igazán rendbe hozni a dolgokat. Linának viszont sikerült továbblépnie, nagy utat tett meg, a végére sokat változott, fejlődött, sikerült megértenie anyukája döntéseit. A könyv nagyrészt könnyed, viszont vannak benne nehezebb pillanatok is, amivel meg kell birkóznia az olvasónak, de szerencsére némi humorral, egy félig-meddig olasz fiúval és sok-sok itáliai finomsággal a történet fel tudja melegíteni az ember lelkét - nem is beszélve a forró nyárról! Ebben az évszakban kötelező olvasmány!


Értékelés: 5/4

NYEREMÉNYJÁTÉK

Firenze hosszú múltra tekint vissza, ezért mostani játékunk során olyan épületeit, műalkotásait és helyszíneit fedezzük fel, melyek Ren és Lina kalandjaiból kimaradtak.

Minden állomáson találtok egy rövid ismertetőt, valamint egy képet, mely alapján ki kell találnotok az adott feladvány nevét. Ha minden állomást teljesítetek, esélyetek nyílik megnyerni a kiadó által felajánlott regény három példányának egyikét.


“A helyi lakosok Il Biancone (A Nagy Fehér) néven emlegették. Ám a szobor és a kút nem volt kedvelt, babonás félelmek kapcsolódtak hozzá, mivel a hiedelem szerint a nagy szobroknak lelkük van, és ez a …. az Arno kővé vált istene, aki teleholdkor megelevenedik, majd körbesétál a téren és elbeszélget a többi szoborral.”


Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz! A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére a megküldött e-mailre válaszolni, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.





További állomások

06/03 Dreamworld
06/04 Könyvvilág
06/06 Deszy könyvajánlója
06/07 Zakkant olvas
06/08 Kelly & Lupi olvas
06/09 Sorok között

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése