„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2017. június 8., csütörtök

Katherine Allred: Az ​ámbrafa


A Könyvmolyképző Kiadó jelenteti meg Katherine Allred: Az ámbrafa című regényét.  A világhírű szerelmi történet egy kansasi kisvárosban játszódik, ahol a két főszereplő gyerekkori barátsága titkos szerelemmé növi ki magát. Vajon boldogok lehetnek valaha, ha a hirtelen bekövetkező durva események miatt hosszú évekre elszakadnak egymástól?  Négy  bloggerünk  véleményezi a könyvet a blogturné folyamán, tarts velünk és esélyed lesz megnyerni  egy példányt a könyvből  a kiadó felajánlásában.

KÖNYV ADATAI:
Kiadó: Könyvmolyképző
Megjelenés: 2017. június 8.
Eredeti megjelenés: 2007
Oldalszám: 360
Fordító: Todero Anna
ISBN: 9789633999950

„Az ​ámbrafa az erdő kaméleonja, parafára emlékeztető kérge sajátos képességet rejt: a cseresznyefától a mahagóniiig bármilyen fát utánozni tud. De a valódi értéke – és ezt sokan nem veszik észre – állhatatos, erős, vörös szívében rejlik.” 
A nap, amikor Alix French megismerkedik a rosszhírű külvárosi roncstelepen élő, tízéves Nick Andersonnal, korántsem mondható szokásosnak. 

Az aprócska méhbalzsamos dobozzal és rendíthetetlen elszántsággal felfegyverkezett Alix kezelésbe veszi a fiú hátán lévő sebeket – egy közelmúltbeli verés nyomait –, és ez a gesztus mindkettőjük életét örökre megváltoztatja. 
A gyerekkori bonyodalmak és a kamaszkori bánatok közepette is elválaszthatatlanok maradnak, és a barátságuk lassan szerelembe fordul. A jövő rózsásnak tűnik, ám egy végzetes éjszakán valaki agyonlövi Nick agresszív apját, Frank Andersont. Nick váratlanul elhagyja a várost, Alix pedig ott marad magányosan, zavarodottan – és terhesen. 
Vajon a lány hogyan birkózik meg a Nick hűtlensége okozta fájdalommal és egy rossz házassággal? Sikerül-e újrakezdenie az életét?Vajon amikor Nick visszatér és megpróbálja visszaszerezni a szerelmét, le tudná-e dönteni a lelke köré épített védőfalat, ha kiderülne az igazság Frank Anderson haláláról? Hiszen a napvilágra kerülő igazság és a nyomán támadóérzelmi robbanás éppúgy képes rombolni, mint gyógyítani.

Könyvhétre érkezik a Könyvmolyképző gondozásában Az ámbrafa, ami egy ízig-vérig romantikus történet, így nem csoda, hogy felkeltette az érdeklődésemet. A könyv fülszövege szinte teljesen leírja azt, ami a történet során zajlik, ami úgy vélem, nem túl szerencsés, hiszen így nem sok meglepetést okoz a cselekmény. Persze a hangulatát nem tudja visszaadni, aminek viszont nagyon erős szerepe van a könyvben, és lehet, hogy emiatt nem mindenki fogja szeretni, vagy pont ezért fogja imádni!

A történetet Alix visszaemlékezéséből ismerjük, ami visszanyúlik egészen 8 éves koráig. Ekkor találkozik Nickkel, aki egy lakótelepen lakik részeges apjával, és ekkor dönti el, hogy megmenti a fiút. Alix és Nick mondhatni ettől a perctől kezdve barátokká válnak, ami csak még jobban elmélyül, miután annyi éjszakát töltenek el együtt Alixék pajtájában. Én is azoknak a táborát erősítem, akik szeretik az olyan történetet, amelyben gyerekkori barátságból alakul ki valami mélyebb, valami erősebb kötelék, amit a szerelem még erősebbé tesz. Ezért lehet az, hogy elhisszük, hogy a szereplők még 15 év múlva is ugyanúgy éreznek egymás iránt, hiszen mondhatni gyerekkoruk óta szerették egymást, csak közben átalakult ez az érzés. A könyv második fele tehát ennyivel később játszódik, amikor is - ahogy a fülszöveg is írja - Nick visszatér a városba, ahol Alixet hagyta annak idején. Mivel a fülszöveg így is sokat elmond, én nem részletezném a többit, de annyit elárulhatok, hogy vannak még itt események és csavarok, amik elviselhetetlenül nehézzé teszik a főszereplőink életét. 

Az ámbrafa egy 360 oldalas könyv, azonban arra fel kell, hogy készítselek titeket, hogy letehetetlen! Komolyan! Én egy nap alatt olvastam el, de csak azért mert közben élnem is kellett. Ennek úgy gondolom, két oka van: egyrészt az események viszonylag gyors lefolyásban zajlanak, sok idő eltelik a kezdetektől a lezárásig, és valami mindig történik, ami felrázza érzelmileg az olvasót, másrészt pedig az írónőnek az a furcsa szokása van, hogy minden fejezetet úgy zár, hogy konkrétan egy mondatba összefoglalja, hogy mi fog történni. És ez pedig odaszögez a könyv elé, egyszerűen nincs más választásod, mint hogy ülve/fekve maradj és olvass tovább! Habár véleményem szerint ez annyira mégsem jó, mert azért tényleg sokszor lelőtte előre a poént, vagy előrevetítette, hogy habár a szereplők két percig boldogok, nehogy véletlenül is halványan reménykedjünk, mert úgysem tarthat sokáig, és ez egy csöppet lelombozó volt.

A könyv legnagyobb sikere számomra Alix volt. Azzal kezdeném, hogy egy igazi könyvmoly, mert ez nem maradhat ki, de emellett is egy szuper karakter. Már 8 éves korától kezdve tudta, hogy mit akar - megmenteni Nicket -, és ezért bármit hajlandó volt megtenni. Nem érdekelték a rosszindulatú pletykák, amik a külvárosi lét mozgatórugói, kiállt amellett, amiben hitt. Nagyon érdekes volt látni, hogy miként cseperedett fel, hogy hogyan lett egy ártatlan kislányból, aki mindenre tudni akarta a választ, egy sebzett, de erős nő. Azok a kis apróságok, egy kisebb hazugság, a bizalom megrengése anyukájával, némi csalódás Nickben, amik mind-mind ahhoz vezettek, hogy elkezdjen falakat építeni maga köré, azzal végződve, hogy egyre többet titkolózzon, ami aztán visszafordíthatatlanul elindítja lefelé őt és Nicket a lejtőn. 

Alix és Nick a történet során rengeteget szenvedett, tényleg nagyon kevés pillanat volt, amikor kijutott nekik némi boldogság, de jószerint akkor is titkolóztak. És ez úgy éreztem, nagyon rányomta a bélyegét a könyv hangulatára, mert így eléggé lehangoló volt. Tényleg kevés olyan szereplőről olvastam eddig, akit ennyi fájdalom ért, éppen ezért örültem volna egy picikét hosszabb epilógusnak, hogy végre rendesen megkaphassák a megérdemelt boldogságot. Talán ezt érezvén döntött úgy az írónő, hogy egy kicsit megkönyörül az olvasón, hiszen a végén szó szerint minden szereplő élete helyrejött, ami igazán jót tett a hangulatának. 

Az ámbrafa tehát egy igazi romantikusoknak szóló történet, egy barátságból kialakult szerelemmel a középpontban. A szereplőket nagyon eltalálta az írónő, Alix mellet a Bíró, az édesapja, és persze Nick állt a legközelebb a szívemhez. A cselekmény nagyon fájdalmas, szívet törő, többször is zsebkendőért kellett nyúlnom. Az 5 pontot nem tudom megadni, mert nekem túl nyomasztó volt a sok fájdalom, ami átszőtte a cselekményt. Ennek ellenére a szívembe zártam Alix és Nick történetét.

Értékelés: 5/4,5


NYEREMÉNYJÁTÉK
Négy állomás - Négy gyönyörű, különleges fafajta a játékunk tárgya,  amiket megemlít a szerző a történetben. Nincs más dolgotok, mint minden állomáson beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába a megadott leírás alapján, melyik fafajtára gondoltunk. A képek és a google segítenek!  


Magassága 6-10 méter lehet, koronája ernyős. Levelei aprók, virágai fényes rózsaszínűek, pamacsszerű fejecskékben ülnek a hajtásokon. Júniustól szeptemberig több hullámban nyílnak sokporzós lilásrózsaszín porzószálaktól borzas, illatos, díszes virágcsomói. Virágzáskor a méhek előszeretettel látogatják.  Termése 12–18 cm hosszú, lapos babhüvelyhez hasonló, a magok érése után barnás színűvé válik. Télen sokáig a fán marad.

Levelei éjjel felhajlanak (összecsukódnak). A selyemakác levelek ősszel sárga színűek. Védett, napos, meleg helyet kedvel, mérsékelten száraz talajt igényel. Bármilyen talaj, még a sós is megfelelő számára.



Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.







További állomások


06.08 Könyvvilág blog


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése