„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2017. július 31., hétfő

J. P. Delaney: The ​Girl Before – A lány a múltból


A Maxim Könyvkiadó a Könyvhétre jelentette meg J.P. Delaney: A lány a múltból című könyvét, mely az amerikai és az angliai megjelenés után több mint 35 országban került a könyvespolcokra óriási sikerrel, és a filmes jogok is elkeltek. Tarts a Blogturnés bloggerekkel ennek a misztikus thrillernek a blogturnéján, és a játékunk során megnyerheted a kiadó által felajánlott három nyereménykönyv egyikét.

KÖNYV ADATAI
Kiadó: Maxim
Megjelenés: 2017. június 28.
Eredeti megjelenés: 2017
Oldalszám: 368
Fordító: Sóvágó Katalin
ISBN: 9789632617435

Írja ​össze azokat a tárgyakat, amelyeket nélkülözhetetlennek tart! 

A kérdés különösnek, sőt tolakodónak tűnik – és a két nő számára, akik megválaszolják, pusztítóak lesznek a következmények. 

EMMA 
A sokkoló betöréstől megviselt Emma új lakásba akar költözni, ám egyetlen lakást sem talál megfizethetőnek vagy elég biztonságosnak. Egészen addig, amíg meg nem érkezik a Folgate Street egy számba. A ház az építészet remeke: minimalista tervrajz, halvány kő, táblaüveg, égig érő falak. Ám vannak szabályok. A titokzatos építész, a tervező, továbbra is parancsol a házban: nincs könyv, nincs díszpárna, nincs fénykép, sem rendetlenség, egyáltalán semmiféle személyes tárgy. A teret arra szánták, hogy megváltoztassa azt, aki benne él – és ez be is következik. 

JANE 
Magánéletének tragédiája után Jane új életet akar kezdeni. Amikor rátalál a Folgate Street egyes számra, azonnal megtetszik neki a ház, és annak zárkózott, vonzó tervezője. Röviddel beköltözése után Jane értesül a hozzá külsőre és korban is hasonlító, előző lakó tragikus balesetéről. Miközben Jane megpróbálja szétszálazni az igazságot és a hazugságot, akaratlanul is ugyanazokat a mintákat követi, ugyanazokat a döntéseket hozza, ugyanazokkal az emberekkel hozza össze a véletlen, és ugyanazt a rettegést éli át, mint az előző lány.

A látszat ellenére szeretem a thrillereket, könyvekben és filmekben is, de valahogy a romantikus vonal erősebb nálam. Ha viszont meglátok egy ígéretesnek tűnő fülszöveget, akkor feltámad bennem a késztetés, hogy elolvassam (főleg ha még időm is akad), így volt ez A lány a múltból-nál is. Egy különös ház, ami átveszi az irányítást a lakói fölött…, naná hogy érdekelt!
A könyv tehát nagyon ígéretesnek tűnt, és az első felében meg is hozta ezt a színvonalat. A történet két szálon fut, akkor-Emma és most-Jane idejében. Engem az első perctől fogva Emma szála izgatott jobban, a csavar a történetében aztán még jobban fokozta az érdeklődésem. De kezdjem az elején! Amit tudni érdemes tehát, hogy látszólag két sérült lány költözik be – persze nem egy időben – a Folgate street 1. számba. Emma sorsának végkimenetelét már a fülszövegből tudjuk, ami szerintem nem túl szerencsés, mégis az odavezető út az igazán izgalmas. És persze a ház! A különös ház, amit egy különös építész tervezett! Ha a beköltözni vágyók nem riadnak el a rengeteg szabálytól, amit be kell tartani – a legaprólékosabb mértékig kiterjedő rendtől, a viselkedésen, életmódon át, egészen a nincs buli, nincs háziállat, nincs gyerek szabályokig -, akkor talán a temérdek pszichológiai kérdés elijeszti őket, amit egy kérdőív keretében kell kitölteni a jelentkezőknek. Vagy éppen a fényképek beküldése és a személyes találkozó. Engem biztosan elrettentene, a lányokat azonban egyáltalán nem, sőt – különböző indokokból – kifejezetten várják, hogy itt élhessenek. A két lánynak nem csak az olykor hátborzongató ház atmoszféráját kell megszoknia, ugyanis mindkettőjük életében igencsak hamar felbukkan a tervező is, aki mint egy hurrikán csap le a lányok érzékeire. Nyilvánvalóan aki egy ilyen házat tervez, maga sem teljesen normális, és ez hamar be is bizonyosodik Edward személyében.
Edward karaktere megér egy misét, rendkívül maximalista és manipulatív, a kényszeressége beteges, bármit megtesz azért, hogy megalkossa a szerinte tökéletest, érzelemmentesen, félredobva bármit és bárkit. Egy ilyen jól megalkotott szereplő mellett, nem csoda, hogy bedőltem az írónőnek! Teljesen Edwardra koncentráltam, míg a háttérben egy gyilkosság megoldása váratott magára. Emma halálának híre ugyanis természetesen eljutott Jane tudatáig is, aki magánnyomozásba kezdett az ügyben. Erről nem is mondanék többet, a vége fele már rájöttem, hogy kiről van szó, engem meglepett, de mint mondtam is, én ritkán olvasok a műfajban!

A karakterek közül Edward mellett Emma volt a másik nagy meglepetés. Egyáltalán nem az az ember volt, akire az elején számítottam. Sajnos túlságosan spoileres lenne bármit írnom róla, annyi azonban biztos, hogy nagyon jól belepasszol ebbe az idegborzoló lélektani thrillerbe, és egyáltalán nem csoda, hogy végül minden férfi őt akarja a történetben. Jane személye semleges maradt számomra, az elején még nagyon együtt éreztem vele a gyásza miatt (elvesztette a babáját), azonban a vége felé ez egyre jobban elpárolgott. Annyi biztos, hogy mindkét lányra mély benyomást tett Edward, valamilyen beteges oknál fogva mindketten belementek a csak – olykor elég durva - szexualitásra alapuló viszonyba!

A könyv tehát nem mindennapi, az biztos. A műfaja nem annyira a cselekményben mutatkozik meg, inkább a karakterek személyiségében, cselekedeteiben. Éppen ezért ajánlani tudom, hogy ne várj olyan nagyon nagy csattanót a végén, inkább koncentrálj a karakterek ábrázolására, ott biztos, hogy sok érdekeset fogsz találni!  Számomra a vége – talán pont ezért – kissé elcsúszott, rá kellett jönnöm, hogy tulajdonképpen egyik szereplő sem épelméjű, hiszen egyáltalán nem véletlen, hogy ez a két lány beköltözött, bent is akart maradni a házban, és elviselte Edward dolgait. Kicsit csalódás volt, hogy a remekül felépített kezdet után az írónő nem hozott ki többet a történetből, a befejezést sem értettem igazán.

,,Az emberek szívesen emlegetik a tiszta táblát, holott az egyetlen igazán tiszta tábla az új. A többi szürke attól, amit korábban ráírtak."

A thriller kedvelőinek mindenképpen ajánlom, mert szerintem egyedi a műfajban. A titokzatos házzal az alaptörténet zseniális, a szereplők ígéretesek, és amit én még nagyon szerettem, az a fejezetek előtti kérdések voltak – igen, abból szemezgetve, amiket a lányoknak is meg kellett válaszolni beköltözés előtt. Már ezek a kérdések is gyanúsan utalnak arra, hogy Edward bizony egy őrült elme. Köszönet a Maxim Kiadónak!

Értékelés: 5/3,5


NYEREMÉNYJÁTÉK

Négy népszerű könyvcímet kell kitalálnotok, amiben szerepel   A lány…. valamilyen formában. A nehézség az lesz, hogy csak egy részletet mutatunk hozzá a borítóból, ennek alapján kell kitalálnotok a megfejtést és beírnotok a rafflecopter doboz megfelelő sorába!





Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre válaszolni az általunk megküldött értesítő e-mailre. Sok szerencsét!




További állomások
07.29 Dreamworld
07.31 Könyvvilág

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése