„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2017. szeptember 30., szombat

Fekete Judit: Az ​őrület határán


A Könyvmolyképzőnél jelenik meg Fekete Judit Az őrület határán c. regénye. Ennek örömére a Blogturné Klub hét bloggere elmerül Kálmán Lili naplójában, hogy testközelből átélje a(z ex)marketinges lány  hol szomorkás, hol kacagtató élményeit a munkanélküliségről.

Tartsatok velünk, ismerjétek meg a történetet!


KÖNYV ADATAI
Kiadó: Könyvmolyképző
Megjelenés: 2017. október 10.
Eredeti megjelenés: -
Oldalszám: 192
Fordító: -
ISBN: 9789634571445
Megrendelés: https://konyvmolykepzo.hu/products-page/arany-pottyos-konyvek/fekete-judit-az-orulet-hataran-kalman-lili-munkanelkuli-naploja-7902


Mit tehetsz, ha minden veszni látszik?
Lili egy menő multinál dolgozik, és talpraesett marketingesként megszokta, hogy minden problémát gyorsan megold. Csakhogy egy nap behívják a tárgyalóba, és bizony, AZT a hírt közlik vele.
Munkanélküli lett.
Nincs mese, ideje új állás után nézni.
Fergeteges rodeó indul a magyar valóságban.
Elgondolkozik, legyen-e belőle aloe vera mlm ügynök, vagy elfuserált cukrász. Sofőr. Virágáruslány. Hallgasson-e a volt kollégára, aki felhívja a Nagy Ötlettel?
Várjon az igazira vagy vállaljon átmeneti munkát? Adja fel az álmait? És az elveit?
Miközben naplót ír, vagy épp lelkesen blogol, mellékesen várja a nagy Őt is, de főleg kicsiket talál.
Ám az Élet gyakran meglepőbb, mint gondolnánk…
A hol szomorkás, hol kacagtató történet üdítő színfoltja a hazai könyvkínálatnak, és lelket feltöltő olvasmány mindazoknak, akik épp hasonló cipőben járnak.




Már nagyon régóta izgatta a fantáziámat Fekete Judit könyve, mert tényleg kíváncsi voltam arra, hogy mit fog kihozni ebből a témából. Jómagam is voltam már munkanélküli, és amikor erre az időszakra gondolok vissza, mindig átjár egy sötét borzongás, és az érzés, hogy nem akarok többé ilyet. Pedig én még egy könnyebb helyzetben voltam, hiszen nem várt rám otthon egy, kettő, három éhes száj, amit etetnem kellett volna, és nem volta saját lakásom se, de attól még ha az ember túl sokáig van ebben az élethelyzetben, azért könnyen kicsúszhat a lába alól a talaj.

Szerintem mindenkinek van egy olyan időszak az életében - ha pedig még nem volt, akkor majd lesz, még ha csak rövid időre is -, amikor nincs munkája. Az hogy miért van ez így, és mennyi idegi tart, persze mindenkinél más, van, hogy csak napokról, hetekről, de akár hónapokról és évekről is lehet szó. A könyvünk főszereplője, Lili is bekerül ebbe a helyzetbe, teljesen váratlanul. A lány naplót vezet erről az időszakról, a bejegyzésein keresztül végigkísérhetjük azokat a hónapokat, amiket otthon töltött. Fontos tudni, hogy a lánynak marketing végzettsége van, ami azért nem rossz, emellett pedig van több évnyi tapasztalata, és az írásaiból az is kiderül, hogy jól végzi a munkáját. Mint ember pedig úgy láttam, hogy talpraesett, szorgalmas és megnyerő személyisége van. Mindezek ellenére Lili nagyon sok ideig nem talált munkát, ami azért elég kiábrándító, de valós képet nyújt a mai helyzetről. Rengeteg dologba belefutott az eltelt idő alatt, a válaszra sem méltatott jelentkezések, a fals hirdetések, a sikertelen interjúk, amleyek mind-mind egyre többet vettek el a kezdeti lelkesedéséből.



Érdekes volt látni, hogy miképpen változik Lili hozzáállása a munkanélkülisége alatt. A kezdeti lelkesedése és magabiztossága minden sikertelen interjú, vagy válaszolatlan jelentkezés után egyre jobban elhalványul. A lány kezdetben csak a szakmájában akar munkát, de ahogy telik az idő, és elhatalmasodik rajta a pánik, úgy hoz egyre nehezebb és kétségbeesett döntéseket. Meg kell küzdenie önmagával, hiszen az hogy ilyen sokáig nem alkalmazzák sehol, azért nagyon sokat el tud venni az ember önbizalmából, másrészt pedig a környezetével is: persze mindenki segíteni akar, nem értik, hogy miért nincs még mindig munkája, jönnek a jobb és rosszabb tanácsok. Egy idő után a társaságot is kerüli, a végére már nagyon begubózik a lakásába, nem megy sehova. Persze akad egy barátnője Shulcz személyében, aki kitart végig mellette. Na, ő nagyon jól belepasszol ebbe a történetben, mert még egy kicsit őrültebb, mint Lili maga, a beszólásai pedig üdítően hatnak a történetre.

A könyvben tehát megismerjük Lili életének egy nagyon nehéz szakaszát, mindezek ellenére azt kell, hogy mondjam, hogy mindezt egy könnyed és humoros stílusban adta át Fekete Judit. Lili szerintem egy nagyon kedvelhető és szórakoztató karakter, végig pozitívan látta az életét, az olykor szarkasztikus humora pedig nekem nagyon bejött. Persze nyilván a munkanélküliség terhének súlya szinte az egész könyv alatt ránehezedik, de valahogy mégis minden egyes interjú előtt lelkesen indul el otthonról. Talán a virágkötős "karrierje" idején láttam a legjobban sebezhetőnek, egyébként pedig mindig optimista volt. Ennek pedig meglett a gyümölcse is, hiszen a végére azért megkapott mindent, amire vágyott!

Én mindenképpen csak ajánlani tudom ezt a könyvet, mert sok tanulságot megfogalmaz egy olyan témában, ami azért a legtöbb embert nehezen érinti. Munkanélkülieknek pedig kötelező darab, mert - Lili pozitív karaktere - rengeteget segíthet, a sok-sok mosolygás, egy-egy hangos kacaj pedig garantált!

Értékelés: 5/4



NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani játékunk során a híres, ámde egykor munkanélküli hölgyeké lesz a főszerep.
Minden állomáson találtok egy leírást, mely alapján ki kell találnotok, kire gondoltunk, majd a nevét beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Ha az összes feladatot teljesítitek, megnyerhetitek Az őrület határán c. könyv három példányának egyikét.


Noha náluk neve nem nagyon ismerős, de ő a Wall Street egyik legbefolyásosabb nője. Ha úgy gondolnátok, hogy egy nagyhírű, elismert személyiséget nem szokás kirúgni vezető pozícióból, tévedtek:  2011-ben elküldték akkori munkahelyéről, a Bank of Americától. Elmondása szerint azonban nem csüggedt, sőt, hálás is volt, hiszen ki mondhatja el magáról, hogy a kirúgásának híre a The Wall Street Journal címlapjára került?Az üzletasszony napjainkban sem tétlenkedik, ugyanis egy jól menő cég, a 85 Broads vezetőjeként dolgozik.

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz, a nyerteseknek pedig 72 óra áll rendelkezésükre válaszolni, ellenkező esetben újat sorsolunk.





További állomások
09.25 Dreamworld
09.30 Könyvvilág

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése