„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2017. november 17., péntek

Jennifer E. Smith: Vajon ​ránk talál a szerencse?


Ki ne ábrándozott volna még a telitalálatos lottószelvényekről hallva, hogy milyen jó lenne, ha ő nyerné meg azt a sok pénzt? De vajon áldás vagy átok egy hirtelen jött gazdagság?

KÖNYV ADATAI:
Kiadó: MAxim
Megjelenés: 2017. november 13
Eredeti megjelenés: 2017
Oldalszám: 368
Fordító: Komáromy Zsófia
ISBN: 9789632618654

Alice nem hisz a szerencsében – legfeljebb a balszerencsében. A szerelemben viszont nagyon is hisz, és már jó ideje vágyódik a legjobb barátja, Teddy után. A fiú tizennyolcadik születésnapjára – épp, amikor úgy tűnik, talán kialakulhat kettőjük között valami – Alice viccből egy lottószelvényt vesz neki ajándékba. Legnagyobb döbbenetükre Teddy száznegyven millió dollárt nyer a telitalálatos szelvénnyel, és egy szempillantás alatt minden megváltozik. Eleinte olyan az egész, mint egy valóra vált álom. De miközben igyekeznek megbirkózni a fiú hirtelen meggazdagodásának hatásaival, egyre jobban eltávolodnak egymástól. És a pénz egyre inkább tűnik átoknak, mint áldásnak.







Jennifer E. Smith könyvei nem tartoznak a kedvenceim közé, valami mégis mindig arra késztet, hogy elolvassam őket. Szerencsére - ha fogalmazhatok így -, hogy most is megvolt eme sugallat, ugyanis ez volt az a könyv, ami eddig legjobban tetszett az írónőtől.


Valószínűleg már mindenki álmodozott arról, hogy mit tenne, ha teli találata lenne a lottón, mi mindenre költené azt a rengeteg pénzt. A könyvünk főszereplőinek ez azonban már nem csak álom marad, hiszen pontosan ez történik velük. Teddy a 18 születésnapját ünnepli, ezért legjobb barátai tipikusan olyan viccesnek mondható ajándékot vesznek neki, amiket csak nagykorúak „használhatnak”. Leo egy doboz cigarettát, Alice pedig egy kitöltött lottószelvényt ajándékoz neki. Habár a lány csak viccnek szánja az ajándékot, másnap reggel szembesülnek azzal, hogy Alice minden számot eltalált, és innentől kezdve teljesen megváltozik az életük. Legfőképpen Teddyé, aki eddig szegényes körülmények között élt édesanyjával, miután a szerencsejáték függő apjuk (remélem, érzitek az iróniát) elhagyta őket. Ráadásul, habár Alice vette a szelvényt, mégsem kér a nyereményből... a miérteket meghagyom nektek egyéni felfedezésre. Természetesen miután Teddy kézhez kapja a pénzt (sőt már előtte is), úgy viselkedik, mint ahogyan valószínűleg minden normális ember tenné, rengeteg felesleges, mondjuk ki, hülyeséget vesz rajta. Emiatt szerintem nem fog senki haragudni rá, hiszen valljuk be őszintén, alighanem mi is ezt tennénk egy ilyen hatalmas összeg megnyerése után, mind úgy éreznék, hogy miénk a világ, bármit megtehetünk. Persze egy idő után Teddy csak-csak ráébred, hogy a pénz mégsem boldogít, vagy legalábbis nem úgy, ahogy azt ő elgondolta, és a fiúnak a saját bőrén kell megtapasztalnia, hogy mekkora felelősséggel jár ez az egész.
Annak ellenére, hogy az egész történet egy bizonyos lottószelvény, és annak hatása köré épül, sok más mindenről is szól. Kezdjük ott talán, hogy az egészet Alice narrációján keresztül ismerhetjük meg, hogy ő miként éli meg Teddy váratlan gazdagságát. A könyvben Alice életét két dolgoz határozza meg: az egyik, hogy 9 évesen elvesztette mindkét szülőjét, ezért San Franciscóból Chicagóba költözött, apja testvérének családja fogadta be. A másik pedig maga Teddy személye, vele és unokatestvérével Leoval gyerekkoruk óta nagyon szoros a kapcsolata, és egy ideje a lány azt szeretné, ha Teddyvel még szorosabb lenne. Szóval kapunk egy kis tinédzserkori plátóinak hitt szerelmet, ugyanis Teddy eléggé vegyes jelzéseket küld a lány felé. Teddy egyébként szerintem – hibái ellenére – egy szerethető karakter, őt valahogy mindenki szereti, de nem azért, mert hűdejópasi, hanem mert vicces, aranyos és hatalmas szíve van. Cuki.
Ha már a szerethető karaktereknél tartunk, Alice is ilyen volt számomra. Az ő megnyilvánulásai voltak azok, amik mélyebb érzelmi szintre vitték a történetet. A szülei elvesztését még ennyi év elteltével sem tudta feldolgozni, legtöbbször úgy viselkedett, azt tette, amiről azt gondolta, hogy a szülei elvárták volna. A lánynak és „új családjának” a történet során sok mindennel meg kellett birkózniuk, össze kellett forrniuk, hogy egy családként működhessenek.

"(…) arra gondolok, milyen nehéz, ha azon, akinek a világon a legjobban szeretnénk segíteni, nem segíthet más, csak saját maga. Mi nem tehetünk mást, csak várunk. És reménykedünk."
Úgy gondolom, hogy a Vajon ránk talál a szerencse? egy igényes ifjúsági könyv, hiszen annak ellenére, hogy megtalálhatóak benne a tipikus tinédzserviselkedések, mint a sóvárgás a legjobb barátunk iránt, értelmetlen szakítások, vagy jelen esetben a hatalmas mennyiségű pénz szórása, mégis sok tanulságot is kaptunk az írónőtől. A három barát viselkedése teljesen természetesnek hat egy ilyen nem várt helyzetben, megvolt mindegyiküknek a szerepe, Teddy a kissé felelőtlen, Alice volt az elővigyázatos és Leo pedig a bölcs tanácsadó.

Így a végére kijelenthetem, hogy ez volt a kedvenc Vajon-könyvem Jennifertől. Úgy érzem egy jó YA könyvhöz méltón megvolt az egyensúly az édes románc és a történet mondanivalója, tanulsága között. Az írónő stílusa nagyon gördülékeny, szó szerinte pörögtek (na jó, talán mégsem szó szerint, mivel kindlimen olvastam) a lapok, és a szereplők is hamar hozzám nőttek. Ezzel a könyvvel Jennifernek sikerült megvennie magának, ezután már bátrabban fogok hozzáállni a történeteinek!
Értékelés: 5/4,5


NYEREMÉNYJÁTÉK
Mostani játékunkban a szerencséhez és balszerencséhez köthető babonák nyomába eredünk. Minden állomás megfejtése egyetlen tárgy vagy állat, azaz csupán egyetlen szót kell helyesen beírnotok a nyereménydoboz minden egyes sorába.

Vállunk felett átdobva örök szerencsét hozhat, amennyiben használt és hét lyukú darabról van szó.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)





További állomások
11.13.Angelika blogja
11.14.MFKata gondolatai
11.16.CBooks
11.17.Könyvvilág
11.18.Dreamworld
11.19.Zakkant olvas


2 megjegyzés: