„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2017. december 27., szerda

Jennifer Niven: Veled ​teljes a világ


A Maxim Könyvkiadó jelentette meg Jennifer Niven: Veled teljes a világ című regényét, amely két fiatal egymásra találásáról szól, persze nem hétköznapi egyikük sem, a fiú nem tudja megjegyezni az arcokat, a lány pedig valaha a legdagibb lány volt Amerikában. Küzdelmes útjukat hét bloggerünk mutatja be, érdemes követni az állomásokat, a kiadó felajánlásában három példány kerül kisorsolásra a játékunk megfejtői között.

KÖNYV ADATAI:
Kiadó: Maxim Könyvkiadó
Megjelenés: 2017. december 16.
Eredeti megjelenés: 2016
Oldalszám: 384
Fordító: Béresi Csilla
ISBN:9789632618661

Libby Strout Amerika legdagibb tinije. Édesanyja hirtelen halála után kezdett el hízni a négy fal között. Most mégis ki kíván merészkedni az emberek közé, suliba járni, hogy kipróbáljon minden, az élet kínálta lehetőséget. Jack Masselinnek van egy titka: nem ismeri fel az arcokat. Igyekszik a menő srác látszatát kelteni, egészen addig, amíg nem találkozik Libby-vel. Ők ketten belekeverednek egy kegyetlen gimnazista játékba, aminek közös büntetés lerovása és lelki tanácsadás a következménye. A két fiatal először haragszik egymásra, majd minél több időt töltenek együtt, annál kevésbé érzik egyedül magukat. Fokozatosan elmélyülő szerelmük egész világukat megváltoztatja.








Jennifer Niven második regénye jelent meg, és mivel annak idején nagyon szerettem a Veled minden hely ragyogó könyvét, kíváncsi voltam az új regényére. Talán amiatt, hogy az első könyve egy eléggé kemény témát dolgozott fel komor hangulatban, most is valami ilyesmire számítottam. Azonban sikerült meglepnie az írónőnek, mert most egy teljesen másfajta hangulatú történetet olvashattam.

Azt persze nem mondanám, hogy átlagos történetről van szó. A főszereplőnk, Libby egy nagyon dagi lány - legalábbis egykoron az volt. Édesanyja halála után evésbe fojtotta bánatát, ami annyira elfajult, hogy a házból sem lépett ki évekig, szó szerint beszorult oda. Ahol azonban a sztori kezdődik, Libby már változott, sokat fogyott, és elhatározta, hogy ő is normális tiniként akar élni, iskolába járni, barátokat szerezni. Teljesen még nem gyógyult meg a lelke, azonban készen áll rá, hogy elkezdje új életét. Ha azt hinnéd, hogy Libby extrém eset, hát akkor hadd beszéljek egy kicsit a másik főhősről, Jackről. Jacknek egy nem mindennapi betegsége van: arcvakság. A fiú nem ismeri fel még a legközelebbi családtagjainak az arcát sem. Érdekes volt olvasni erről a betegségről, Jack mindössze részleteket képes felfogni az emberek arcából, de valahogy nem tudja eggyé rakni őket, egészben látni az embereket. Mindenkit valamiféle egyedi külső jegyek alapján próbál felismerni, ami nagyon fárasztó és frusztráló számára. A betegsége miatt folyamatosan szorong, állandóan attól fél, hogy valami hibát vét. Az egészben a legmegdöbbentőbb, hogy senki nem tud róla a környezetében, saját családja, barátai sem. Szóval Jack élete folyamatos félelem, kétségbeesett próbálkozás arra, hogy túlélje az ismeretlen arcokkal körülvett mindennapjait. Ebben a kétségbeesett állapotban megy bele abba a játékba, hogy megszívassa a suli régi-új csaját, Libbyt.

Szóval Jack elég szemét módon bánik Libbyvel az elején, egy szívatás alkalmával találkoznak először. Azonban a fiú sokkal több annál, mint amit mutat magából, és talán Libby is érzi ezt, hiszen hamar megbocsát neki. A fiatalok ezután egyre több időt töltenek egymással, és nagyon úgy tűnik, hogy egymás társaságában tudnak csak igazán önmaguk lenni.

Be kell, hogy valljam, Libby volt a kedvenc duci főszereplőm, akiről valaha olvastam. Akármi történt vele a múltban, vagy éppen a jelen soraiban, mindig valami elképesztő pozitív kisugárzás lengte körül. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem fájtak neki ezek a dolgok, de valahogy mindig sikerült továbblépnie rajtuk. Szerettem azt, hogy önmaga maradt, ha úgy tartotta kedve, táncra perdült, és azt is imádtam benne, ahogy kiállt magáért. Végig pozitív üzenetként szolgált az egész jelleme, hogy fogadjuk el magunkat, és rázzuk le a bunkó emberek véleményét, és mindezt úgy, hogy az ne elcsépelt legyen, hanem egy átlagon felüli lány értékes gondolatai. Nagyon tiszteltem a hozzáállását. Éppen ezért éreztem annyira magától értetődőnek, hogy Jack, a suli kedvence is beleszeretett a lányba. Szerintem nagyon összeillenek, két elveszett, magányos alak, akik azonban egymást teljes egészében megértik és persze meglátják! Nagyon szurkoltam nekik!

"Magam úgy vélem, ugyanúgy tévúton jár, aki minden szép csajt egy kalap alá vesz, mint aki egy füst alatt intézi el a dagikat."

Amikor Libbyhez hasonló történeteket olvasok, mindig azt kívánom, bár már gimnáziumos koromban is olvashattam volna. Ugyanis akkor nagy szükségem lett volna, és szerintem a mostani fiataloknak is nagy szüksége van az olyan könyvekre, mint amilyen ez volt. Persze az egész világot nem válthatja meg, de annak az egyénnek a világát, aki úgy érzi nem fogadják el, mindenképpen segíthet. 

Jennifer Niven tehát már másodszorra is bebizonyította, hogy milyen elképesztően ír, újra sikerült meglepnie egy tanulságos, érzelemmel teli történettel. Aki azt hiszi, hogy az ifjúsági történeteknek nem lehetnek értékes mondanivalói, annak mindenképpen ajánlom az írónő könyveit! 

Értékelés: 5/5


NYEREMÉNYJÁTÉK
Igaz-hamis játékot játszunk a szerzővel és a könyveivel kapcsolatban. Minden állomáson kaptok egy kérdést, a válaszokat írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába!

Az eredeti fülszöveg nagy port kavart a leendő olvasók között.

A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésükre a megküldött értesítő levélre válaszolni. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz.




További állomások
12.23. CBooks
12.27. Könyvvilág
12.29. Szembetűnő
12.31. Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése