„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2017. december 11., hétfő

Katie McGarry: Breaking ​the Rules – Szabályszegők

Echo és Noah kalandja folytatódik a Feszülő húr kiegészítő novellájában. A Szabályszegők blogturnéja 8 napon keresztül várja az olvasókat.
KÖNYV ADATAI
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés: 2017. december 15.
Oldalszám: 480
Fordító: Komáromy Rudolf
ISBN: 9789634572107

Amikor ​a frissen érettségizett Echo Emerson nyári autós túrára indul a fiújával, szeretne kikapcsolódni, egy időre elfelejteni, hogy ő mitől annyira… más, mint a többiek. A kiruccanás során királyabbnál királyabb látnivalók várják, plusz az útba eső galériákban árulhatja az alkotásait. Na persze mindezt übereli, hogy majdnem három teljes hónapot kettesben tölthet Noah Hutchinsszal, a dögös, agyas, hányatott lelkű sráccal, aki mindig megérti őt. Echo és Noah mindent megosztanak egymással – kivéve egyvalamit, amire Echo egyelőre nem bírja rászánni magát.
Csakhogy amikor lidércnyomásainak okozója újból megjelenik az életében, a lánynak komoly döntéseket kell meghoznia, ráadásul legfőbb ideje, hogy rájöjjön, mit is akar igazából. Mindeközben a nevelőszülőknél felnőtt Noah még élő rokonai után folytatott kutatása arra kényszeríti őket, hogy szembenézzenek az élet, a szerelem és saját egyéniségük nyomasztó igazságaival.
Most, hogy már csak egy hét maradt hátra az egyetemi orientáció, a diákmunka és a nagybetűs élet kezdetéig, Echónak dűlőre kell jutnia magával: vajon Noah nem csak egy izgalmas rosszfiú, és ez az egész nem csak egy felelőtlen kaland, amitől mindenki óva intette? A fantasztikus túra utolsó állomásán nagyon is komolyra fordul a történet.

Katie McGarry a young adult műfaj koronázatlan királynője, a könyveit mindig nagy bizalommal veszem a kezembe. A Feszülő húr sorozatának összes részét nagyon megszerettem, és most pedig  Szabályszegőkön keresztül - valószínűleg legtöbbünk nagy örömére - lehetőségünk van visszatérni a gyökerekhez, hiszen újra Echo és Noah életébe csöppenhetünk bele. 
Ha valaki azt gondolta volna (én legalábbis ebben a tudatban voltam), hogy a Pushing the Limits után Echo és Noah élete tündérmesévé változott, nos, szét kell hogy szakítsam ezt az ábrándképet, ugyanis a fiataloknak még sok démonnal kell megküzdeniük az útjuk során. És ezt nemcsak amolyan metaforikus értelemben írtam, hiszen Echoék tényleg útra kelnek az érettségi után, hogy mielőtt még visszatérnének a rémisztő valóságba, kicsit kipihenjék magukat, és próbát tegyenek arra, hogy rendbe szedjék életüket, továbblépjenek múltjukon. A Szabályszegők kitűnően kólintja fejbe az olvasót már rögtön az elején, miszerint a szerelem nem old meg minden problémát. Hiába őröltünk annak idején a nagy egymásra találásnak, ettől függetlenül a főhőseinkre még rengeteg nézéség vár a jövőben. Talán még emlékeztek arra, hogy milyen szörnyű lapokat osztott a sors - azaz Katie - a szereplőinknek: Echo mentális betegéggel küzdő édesanyja híres festő, aki emiatt sokszor megfeledkezett saját lányáról, egy súlyos tragédia pedig még nagyobb éket ver kapcsolatuk közé, amikor a beteg asszony rátámad saját lányára. Noahnak sem volt éppenséggel könnyebb, aki egy tűzestben vesztette el mindkét szülőjét, ráadásul elválasztották őt a testvéreitől. Ezekkel a démonokkal kellett felvenniük a harcot szeplőinknek már korábban, és a folytatásban is.
A Szabályszegők cselekménye mindössze egy hét leforgása alatt pörög le előttünk, Echo és Noah utazásának utolsó hetét ismerjük meg. Egészen eddig nagyon jól érezték magukat, azonban az utolsó héten már túl közel járnak ahhoz, hogy visszatérjenek régi életükbe, és ez nagyon rányomja a bélyegét a hangulatukra. Echo próbál anyja hírneve nélkül érvényesülni, és galériákban eladni képeit, Noah pedig egy olyan jövőt akar megteremteni kettőjüknek, amit mindketten megérdemelnek. Persze sok minden és mindenki próbál a boldogságuk útjába állni - bármily közhelyesen is hangzik így - mind a múlt árnyai, mind a jelenben tűnnek fel emberek, akiknek úgy tűnik, sikerül megrengetniük az amúgy is törékeny lábakon álló kapcsolatukat. 
Habár rengeteg külső probléma van hatással arra, hogy egyre nehezebben alakuljon a főhősök élete, és bizony kétségek támadjanak fel a kapcsolatukat illetően, mégis inkább a belső démonuk az, ami igazán hátráltatja őket. Ahogy azt az írónőtől megszoktuk, váltott szemszögön keresztül halad a cselekmény, és ez lehetőséget ad arra, hogy elénk táruljon mindkettőjük félelmei, kétségei, a meztelen igazság, amit képtelenek megosztani egymással. És sajnos a kommunikáció hiánya, ami valljuk be, a bizalom hiányából fakad, az, ami rettentően megmérgezi a kapcsolatukat. Emiatt haragudtam is nagyon, hiszen sokszor képtelen voltak elmondani egymásnak valódi érzéseiket, ami persze aztán később jó nagy konfliktusba keverte őket.
Érdekes volt a könyv hangulata, ami valami elképesztő módon váltakozott, kaptam hideget, meleget, és sokszor nagyon hirtelen váltakozva, mintha valaki másodpercenként irányította volna rám felváltva a forró és a jéghideg vízsugarat. Ezt én főként Echo belső monológjai alatt érzetem, aki egyik pillanatban még teljesen el volt veszve a múlt sötétségében, a másikban pedig már játékosan incselkedett Noáhval. Huh, ezt azért szoknom kellett.
Mindent összevetve tetszett ez a kötet is, mert habár nem ez volt a kedvencem (Szívkarambol ), mégis jó volt látni, hogy Echo és Noah élete helyreáll. Aranyosak voltak, a történet nagy részében együtt maradtak, aminek kifejezetten örültem, és előbb-utóbb megtanulták kifejezni az érzéseiket is. Ők az a páros, akiknek mindig marad egy kis hely a szívemben, hiszen annak idején miattuk szerettem meg annyira Katie MyGarry-t, ami azóta is rendületlenül fenn áll. Ajánlom minden Feszülő húr rajongónak! 
Értékelés: 5/4

NYEREMÉNYJÁTÉK
Echo tehetséges művész, ezért a nyereményjátékon híres festményeké és a festőké lesz a főszerep. Minden állomáson találtok majd egy- egy híres festményt, és a festő nevét kell beírnotok a megfelelő mezőbe. A Könyvmolyképző Kiadó felájánlásával 3 példányt sorsolunk ki a játék végén a szerencsések között.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.






További állomások
12.11. Könyvvilág
12.12. Deszy könyvajánlója
12.13. CBooks
12.14. Dreamworld
12.15. Sorok között
12.16. MFKata gondolatai


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése