„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2018. január 10., szerda

Charlie N. Holmberg: Az ​üvegmágus


Megjelent a GABO SFF jóvoltából Charlie N. Holmberg A papírmágus trilógia második része Az üvegmágus.
Ennek örömére a Blogturné Klub négy bloggere mutatja be a késő viktoriánus kori Angliában játszódó, különleges, egyszerre sötét és szeszélyes kalandokkal teli történet folytatását, melyet a Disney tervez megfilmesíteni.



Könyv adatai
Kiadó: Gabo Kiadó
Megjelenés: 2017. szeptember 29.
Eredeti megjelenés: 2014
Oldalszám: 232
Fordító: Márton Zsófia
ISBN: 9789634065500



Ceony Twill folytatja papírmágusi tanulmányait, ám tanárával, Emery Thane-nel nem tud olyan könnyen dűlőre jutni, mint a tananyaggal. Amikor ő és Thane macska-egér játékba keverednek egy bosszúszomjas varázslóval, Ceonynak el kell döntenie: hagyja, hogy mások megvédjék, vagy ő próbálja megóvni a szeretteit a fenyegetéstől.
Eközben pedig olyan titok birtokába jut, amely az egész mágikus világot kifordíthatja a sarkából, és csak rajta áll, hogy képes-e megakadályozni, hogy ez a veszedelmes tudás rossz kezekbe kerüljön.
A papírmágus folytatása még magasabbra emeli a téteket, és egyaránt elbűvöli majd a fiatal és idősebb olvasókat is.









A tavaly megjelent A papírmágus engem teljesen levett a lábamról, mivel egy vadiúj világot tárt elénk a mágikus könyvek birodalmában, felüdülés volt olvasni a különböző anyagokhoz kötődő varázslatokról. Így természetesen kíváncsi voltam a folytatásra is, hogy vajon képes-e az írónő fokozni az első rész izgalmait, és meg kell, hogy mondjam, nem csalódtam!

Én - mint olvasó - azt gondolom, hogy egy trilógiában a második könyvet lehet a legnehezebb megírni, vagy legalábbis sokszor azon bukik el a történet. Az első könyv lényege nyilván, hogy bevezesse az eseményeket, felkeltse a figyelmet, és akinek ez tetszik, valószínű olvasni fogja a folytatást is. Viszont a második résznél már nehezebb, hogy fenntartsa úgy a figyelmet, hogy ne legyen unalmas, ne ismételje az első rész eseményeit, de ne is lőjön le minden poént, ezért sokszor van az, hogy a vontatottsága miatt az olvasó úgy érzi, felesleges a középső kötet, mintha csak el akarná nyújtani az író a történetet. Összegezve én egyre jobban félek a második kötetektől, mert elég gyakran előfordul, hogy csalódást okoznak. Nem kell ám megijedni, nem azért volt eme hosszú bevezetés, mert ebben az esetben sem tetszett a folytatást, sőt, éppen az ellenkezője történt! Csak ezzel szerettem volna kiemelni, hogy igenis lehet jó második könyvet írni trilógiákban. Mondjuk azt be kell vallanom, el nem tudtam képzelni, hogy mivel fog az írónő előállni most, mivel az kezdő könyv nagyon lezártnak rémlett. Lira megfagyott, Emery szíve a helyére került, sőt teljesen abban a tudatban voltam, hogy Emery és Ceony immár egy párként folytatják. Ám valahol a sok elolvasott történet között elveszett az az infó, hogy habár Ceony valóban bevallotta érzelmeit a mentorának, azonban mégsem tudtak dűlőre jutni az ügyben. Mindenesetre a varázslótanonc folytatja a tanulmányait Emerynél, és akármi is történt korábban, újra megtartják a három lépés távolságot.


Emery és Ceony kapcsolata tehát ebben a részben is inkább stagnál, mint előrelép (egy bizonyos jelenetet kivéve), minden más tekintetben azonban elképesztően beindulnak az események. Lira állapota még mindig változatlan, azonban van valaki, aki mindenképpen vissza akarja őt hozni, ezért egy hírhedt metsző segítségével Ceony - és persze Emery - életére tör. Ő nem más, mint Grath, a könyvünk főgonosza. Kapunk még más új szereplőket is, köztük Delilah-t, aki üvegmágustanonc, és Ceony barátnője és segítője lesz.

Ez a rész tehát félelmetesen izgalmas, tényleg csak egy-két fejezetnyi bevezető volt, és már megkezdődtek a gyanús események, menekülés, bujkálás, harc, üldözés és persze a végső összecsapás. Holmberg ebben a részben sem kímélt minket, nem hagyott semmit a képzeletünkre (haha), ráadásul elég csúnyán kiszúrt az egyik szereplőnkkel, akiért nagyon fájt szívem. Nagyon örültem, hogy ebben a részben Emery hogy úgy mondjam élő szeplőként volt jelen, mert így lehetősége volt megmutatni erejét, furfangosságát, és persze azt is, hogy egy papírmágus is milyen nagy és persze halálos varázslásokra képes. Ennek ellenére azért volt ismét magánakciója is Ceonynak, amit meg is értettem meg nem is, illetve a könyv végén szintén szétváltak. Jobban örülnék, ha legközelebb együtt harcolva is olvashatnék róluk.

Bevallom a légvégéig azon agyaltam, hogy miért papírmágus a könyv címe: Először gondoltam Delilah-ra, Ceony barátnőjére, aztán ott volt Grath is, de még ez sem győzött meg teljesen. Miattuk persze megismerhettünk rengeteg üveggel kapcsolatos varázslatot, trükköt, amik nagy hangsúlyt kaptak a könyvben, de mégis hiányzott még valami. Aztán jött a lezárás, amikor lehull a lepel az egészről, és azt kell hogy mondjam zseniális volt, nagyon tetszett az a bizonyos titok, amire a mi főhősünk, Ceony ráébredt.

Lezárva tehát annyit tudok még hozzáfűzni, hogy nagyon tetszett Az üvegmágus, sokkal jobban, mint az első rész. Eseménydús és fordulatos volt, imádtam az új trükköket mind a papírral, mind az üveggel kapcsolatosakat, és persze az sem utolsó, hogy több szerep jutott Emerynek is. A főszereplők még mindig kedvenceim, Ceony bátorsága és bája, Emery kifürkészhetetlensége és különcsége sokat dob a történeten, és természetesen a régi időket idéző Anglia is hozzáad ehhez. Aki olvasta az első részt, annak mindenképpen ajánlani tudom a folytatást, megéri időt áldozni rá - a többiek pedig álljanak neki nyugodtan a sorozatnak!


Értékelés: 5/5

NYEREMÉNYJÁTÉK

Az üvegmágusban a papír anyag mellett igen fontos szerepet kap az üveg, de legfőképpen a tükör. Ismerünk számos történetet amiben tükrökben látnak, utaznak a szereplők vagy mágikus hatalommal bírnak. Most minden állomáson képet találtok egy filmből, esetleg meséből ahol valamilyen szempontból fontos szerepet játszik a tükör. Nektek fel kell ismernetek őket, majd a Rafflecopter megfelelő dobozába írjátok be a címüket.



Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.




További állomások
01.10. Könyvvilág
01.12. KönyvParfé
01.14. Insane Life
01.16. Dreamworld


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése