„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2018. január 15., hétfő

Tamara Ireland Stone: Klikk


Tamara Ireland Stone Klikk című könyve a Maxim Kiadó gondozásában jelent meg január elején. A blogturné három bloggere is vállalkozott arra, hogy elmesélje véleményét Allie Navarro kalandjáról. A 12 éves lány segítő szándékkal írt alkalmazása a barátságok kialakulását hivatott megkönnyíteni, azonban egy hiba miatt Allie minden munkája kárba veszhet. Ha ti is kíváncsiak vagytok a fiatal zseni történetére, tartsatok a turné bloggereivel, és játsszatok a könyvért!



Könyv adatai
Kiadó: Maxim Kiadó
Megjelenés: 2018. január 5.
Eredeti megjelenés: 2017
Oldalszám: 288
Fordító: Bozai Ágota
ISBN: 9789632618890




Allie Navarro alig várja, hogy megmutathassa a legjobb barátainak az alkalmazást, amit a ProgramozóLányok táborban csinált. A CLICK'D összepárosítja a felhasználókat az érdeklődési köreik alapján, és elküldi őket egy bulis kincsvadászatra, aminek a végén egymást találhatják meg. És minden úgy is lesz, ahogyan számít rá; az iskola második napján már mindenki erről beszél. Allie nagyon élvezi a dolgot, és azt is, hogy sikeresebb, mint Nathan, a suli zseni programozója. Azonban amikor egy kis hiba csúszik a rendszerbe, és megvan az esély arra, hogy minden apphasználó összes titka kiderüljön, Allie-nek rendbe kell hoznia a dolgot, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy meg kell osztania a számítógéptermet Nathannel.








Emlékszem tavaly mennyire felkeltette az érdeklődésemet Tamara Ireland Stone könyvének fülszövege, persze mivel rossz pénz nem vész el, teljesen abban a hitben voltam, hogy egy cuki kis YA sztorit fogok olvasni. Jó nagyot tévedtem, mivel habár cukinak bizony cuki volt Allie története, egyáltalán nem azt kaptam, amire számítottam.

Az írónő
Kezdjük ott, hogy - amit a fülszöveg elfelejtett megemlíteni - a főhősünk mindössze tizenkét éves, így szerelmi történetről aligha lehet szó. Nagyon hamar rájöttem azonban, hogy ez egyáltalán nem zavar, mivel kaptam ehelyett egy nagyon szerethető főhősnőt Allie személyében. Nem is akármilyen lányról van szó, hiszen egy igazi kis zseni, az én szememben mindenképp, hiszen már ilyen fiatalon kidolgozott egy nem akármilyen mobilos alkalmazást. Egy olyan leány tehát a főszereplőnk, aki nemcsak érti, de imádja az informatikát, a könyv is úgy kezdődik, hogy egy informatikus táborban vesz részt, ahol megálmodja azt a bizonyos applikációt, ami köré az egész történet épül. Allie a Games for Good versenyre készített el egy olyan applikációt, ami az ismerkedést segíti elő. A felhasználóknak személyes jellegű kérdésekre kell választ adni, ami alapján a app kitalálja, hogy kivel van a legtöbb vonásuk, és a válaszok alapján rendezi el az ismerősöket egy barátság táblán. Természetesen, akivel a legtöbb a közös érdeklődésük, az helyezkedik el az első helyen.

Allie alkalmazása egyértelmű sikert arat a fiatalok körében, szinte pillanatok alatt regisztrálnak rá az iskola diákjai. A lány azonban nem fürödhet túl sokáig a boldogságban, hiszen hiba kerül a gépezetbe, amit ha nem javít ki időben, nem hogy elveszítheti a versenyt, de még az eddigi barátai bizalmát is. Itt jön a képbe Nathan, a szintén informatikus géniusz, aki habár a lány legnagyobb ellensége, most mégis tőle kell segítséget kérnie.

Ó ez a történet annyira cuki volt! Nem mondom, hogy megrengette a világomat, de mégis valahogy annyira bájos volt az egész, ahogy Allie próbál helyes döntéseket hozni, de valahogy mégis minden kicsúszott a kezéből. Az ahogy a történet üzenete lassacskán megfogalmazódott benne, rájött, hogy mi is a valódi haszna az alkalmazásának, és persze, hogy kik az igazi barátai. Azt nem állíthatom, hogy minden csupa rózsaszín volt, mert azért az írónő, mint egy igazi tanárnő, szigorú volt a lányhoz a versenyt illetően, de végül is ez kellett ahhoz, hogy átjöjjön a tanulság.

Mint mondtam is, Alliet nagyon megkedveltem. Habár valóban okos volt, nem volt tökéletes, elkövette a tipikus tinédzserkori hibákat, de mindenképpen fejlődött. Az eszéhez magabiztosság, kitartás és kellő versenyszellem is társult, de megtanult veszíteni is. Az írónő megcsillogtatta humorérzékét is - amit én ugyebár mindig értékelek -, főként Nathan és a lány beszélgetéseiben.

Ami a könyvről eszembe jut, az mindenképpen az, hogy bájos. A történet tanulságos, sok mindent megfogalmaz a barátságról, amit érdemes az embernek az eszébe vésni és a szereplők is szerethetők, ó és Allie applikációja szerintem zseniális minden részletével együtt, mindenképpen egyedi színfoltja a sztorinak. Ez egyébként ugyanígy elmondható Nathan találmányáról is. Persze nem biztos, hogy ez már az én korosztályomnak szól, éppen ezért fiatalabbaknak, akár általános iskolásoknak nagyon élvezhető lehet a történet. Mindenesetre Tamara stílusa rendben volt, nagyon gördülékeny, szóval elképzelhetőnek tartom, hogy olvasok még tőle a jövőben.

Értékelés: 5/4

NYEREMÉNYJÁTÉK

A mostani nyereményjátékunkban állításokat fogtok találni a könyvről vagy az írónőről minden blogon. A feladat pedig mindössze annyi, hogy eldöntsétek igazak vagy hamisak a kijelentések.

Az írónő első könyve a Time Between Us címet viseli.


Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.




További állomások
01.15. Könyvvilág
01.17. Deszy könyvajánlója
01.19. Kelly és Lupi olvas


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése