„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2018. február 20., kedd

Jeff Giles: A ​mindenség peremén


A Menő Könyvek Kiadó gondozásában jelent meg Jeff Giles A mindenség peremén című könyve. A blogturné három bloggere is nyomon követte Zoé és X különleges természetfeletti kalandjait. Tartsatok velünk ti is, és játsszatok, ha szeretnétek megnyerni a könyv egy példányát.

Könyv adatai
Kiadó: Menő Könyvek Kiadó
Megjelenés: 2018. január 12.
Eredeti megjelenés: 2017
Oldalszám: 384
Fordító: Kormos Kevin
ISBN: 9789634034742


Megrázó időszakon van túl a tizenhét éves Zoe édesapja hirtelen halála és a közelben élő idős házaspár eltűnése után. Egy rémisztő, viharos éjszakán öccsével együtt támadás éri őket a befagyott tó partján, és váratlanul egy rejtélyes fejvadász siet a segítségükre, akit Zoe X-nek nevez el. X nem átlagos fejvadász. Alsóvilágból érkezett, hogy begyűjtse az olyan elvetemült lelkeket, mint Zoe támadója. Minden szabályt megszeg azzal, hogy felfedi kilétét Zoe előtt, és ahogy egyre többet tudnak meg egymás világáról, faggatni kezdik a múltat, a sorsukat és a közös jövőt.
Alsóvilág kötelékeit elszakítani azonban egyet jelenthet azzal, hogy mindketten feláldozzák magukat.







A Menő Könyvek Kiadó jóvoltából jelent meg A mindenség peremén c. könyv. Bevallom már viszonylag régóta tudtam, hogy megjelenik nálunk is ez a könyv, így mondhatni egy ideje már a várólistámon szerepelt. Mivel jómagam is a fantasy rajongók táborát erősítem, nagyon kíváncsian vártam ezt a fülszöveg alapján egyértelműen érdekesnek tűnő történetet.
Sajnos azonban azt kell, hogy mondjam, csalódtam. Pedig maga a történet tetszett volna, értem én, hogy mit akart átadni nekünk az író, de a kivitelezés eléggé gyenge lett. Adott egy viszonylag erős főhősnő, aki anyjával és öccsével él együtt, miután apjuk meghalt barlangászás közben. Érezni lehetett a lány, Zoé fájdalmát, hiszen habár apja nem volt éppen mintaszülő, sok időt töltött távol, a barlangok járása, felfedezése közös kaland volt számukra. Éppen ezért nem is érti, hogy az apja miért nem vitte magával erre az utolsó útjára. Erre az eseményre, vagy fogalmazhatok úgy is, hogy rejtélyre épül majd fel az egész sztori. A cselekmény is hamar beindul, egy hatalmas hóviharban Zoé öccse keresésére indul, majd egy olyan idős házaspár elhagyatott házában találnak menedéket, akiket nemrég öltek meg. A gyilkos, Stan is hamar feltűnik a színen, a testvérpárra támad, azonban megjelenik egy titokzatos idegen, aki megmenti őket. Mivel a fiúnak nincs neve, Zoé X-nek nevezi el őt, X pedig a lány kérésére – annak ellenére, hogy kiderül, mit tett a házaspárral – szabadon engedi Stant.
A mi titokzatos megmentőnk, X Alsóvilágból származik. Olyan személyek kerülnek ide le, akik valamilyen rosszat tettek életükben – általában gyilkoltak –, és itt kell egész hátralévő „létüket” leélni. Csak fejvadászként mehetnek fel az emberek világába, ha azt a feladatot kapják a hatalmasságoktól, hogy begyűjtsenek egy újabb rossz lelket, és Alsóvilágba száműzzék azt. X azonban nem érti, hogy miért került le, hiszen ő nem emlékszik semmi rosszra a múltjából. Ennek okát és más rejtélyeket nem szívesen lőnék le, mindenesetre X egészen a Zoéval való találkozásáig teljesít minden feladatot, azonban a lány megjelenése mindent megváltoztat számára.
És itt kezdődtek számomra problémák. A találkozás, maga a szerelmi szál nagyon instant lett. Én már sajnos képtelen vagyok elhinni, hogy egyik pillanatról a másikra egymásba szerethetnek a szereplőink. Pár nap alatt, kevéske kommunikáció által történik meg a „nem tudok a másik nélkül élni” életérzés, és nekem ez nagyon hiteltelen lett. Nekem erre okok kellenek, érzések, párbeszédek, több ismeretség, de legfőképpen több idő, hogy elhiggyem, ez tényleg szerelem. Éreztem én, hogy a szerző azt szerette volna átadni, hogy X Zoé miatt akarja feláldozni az alsóvilági életét, szembemenni a szabályokkal, megismerni önmagát, a múltját, és ez akár működhetett volna is, ha több időt szán az elején a kettejük kapcsolatára, vagyis annak kialakulására.
Manapság már rengeteg könyv íródik fantasy műfajban is, ezért a léc egyre magasabb van az írók számára. Úgy érzem, ezt most Jeff Gilesnek nem sikerült megugrania. Pedig egyébként a világ, amit megálmodott, logikusan felépített volt, tetszett is, de valahogy a szereplők, a tetteik nagyon esetlenek voltak, olykor ésszerűtlenek, és a megfogalmazás is sokszor furcsa, oda nem illő volt. Nem tudom, hogy a fordítás miatt, vagy eredetileg is ennyire különös az írós stílusa, de nekem nagyon szokatlan volt az írásmód. Azt hiszem, ott szakadt el nálam a cérna, amikor és itt most nagyon SPOILERES leszek, Zoé hagyta volna, hogy X megölje a lány SAJÁT apját. Igen eléggé gyenge jellem, és igen elhagyta őket (elég ocsmány módon), de azért na. Mégis csak az apja! Ráadásul a könyv elején Zoé egy gyilkost hagyott futni menni, most meg a saját apját így elengedni… ezt nem mondanám éppen következetesnek. SPOLER VÉGE.
Voltak persze pozitívumai is a történetnek, a mellékszereplők közül Zoé kisöccsét kifejezetten csíptem, és az apa-lánya szálnak is sikerült hatnia a szívemre. Emellett pedig Zoé exe, Dallas nagyon rokonszenves volt, sőt jobban bírtam, mint X-et. Cuki volt ez a reménytelen érzése a lány iránt. Az ő közös pillanataik sokkal jobban sikerültek szerintem, valahogy úgy éreztem, hogy még Dallas is jobban ismeri a lányt, jobban átérzi, megérti a helyzetét. X-szel sem volt végül is problémám, de valamiért nem indult be nála a fangirl üzemmód, nem tudott hatni rám.
A lényeg tehát, hogy maga az elképzelés, a világ szimpatikus volt, de nem úgy jött át nekem, mint ahogy azt valószínűleg az író elképzelte. Mindenesetre csak azt tudom mondani, hogy ízlések és pofonok.


Értékelés: 5/3


NYEREMÉNYJÁTÉK

A történetben Zoé apja barlangász, és a lány életében is különleges szerep jut a barlangoknak, ezért a játék is ehhez fog kötődni. A turné állomásain híres barlangokat kell felismernetek kép és leírás alapján.


Magyarország legrégebben kutatott, legismertebb cseppkőbarlangja. Hosszúsága a Szlovákiában nyíló, vele együtt meghaladja a 25,5 kilométert. Természetes bejárata Aggtelek község határában, a magas sziklafal tövében nyílik.


Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.




További állomások
02.20. Könyvvilág
02.22. Deszy könyvajánlója
02.24. CBooks

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése