„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2018. április 11., szerda

Marie Rutkoski: The ​Winner's Kiss – A nyertes csókja


Utolsó részéhez érkezett Marie Rutkoski érzelmekben és intrikákban gazdag sorozata, A nyertes trilógia. Vajon győzhet-e Kestrel az utolsó játszmában? Vagy elveszít mindent, amiért eddig harcolt? Tartsatok a Blogturné Klubbal 2018. április 7-e és 13-a között; ha pedig velünk játszotok, megnyerhetitek a Könyvmolyképző kiadó által felajánlott könyvet is!


Könyv adatai
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés: 2018. április 5.
Eredeti megjelenés: 2016
Oldalszám: 512
Fordító: Neset Adrienn
ISBN: 9789634573036





Háborúban és szerelemben nincsenek játékszabályok.
Kestrel a tundra felé tart egy rabszállító kocsin, és kevés a valószínűsége, hogy a munkatábort élve megússza. Abban bízhat csak, hogy kódolt üzenete eljut Arinhoz, és hogy a fiú megérti az üzenet tartalmát. A múlttal birkózó Arin és keleti szövetségesei közben behajóznak Herranba, számolva egy esetleges támadás lehetőségével. Kestrel üzenete és a háború nagyjából egy időben érkeznek a városba: megkezdődik a versenyfutás az idővel, az elemekkel, az emlékekkel és az ellenséggel. A küzdelem minden fronton reménytelennek tűnik.
Ha belátod, hogy vak voltál... van-e megbocsátás?







Én már nagyon vártam A nyertes trilógia befejező részét, hiszen Marie Rutkoski egy szuper világot álmodott meg a sorozatában. Az első részt imádtam, annyira ütősre, izgalmasra sikeredett, csak aztán sajnos a folytatás már nem volt annyira a kedvencem. Nagyon stagnáltak az események, és persze tipikusan amikor kezdett volna beindulni a sztori, ott szakították meg.. Szóval talán nem is csoda, hogy rendkívül kíváncsi voltam a befejezésre.
Abban biztos voltam, hogy most már be fognak indulni az események, hiszen a második kötet azzal ért véget, hogy Arin árulónak hiszi Kestrelt, a lány ráadásul lebukik apja előtt, aki ezért munkatáborba száműzi őt. Igazam is lett, kaptunk egy nagyon erős kezdést, a lány táborban töltött napjai elég durvára sikerültek, az izgalmakat pedig fokozták Arin csatái, és az hogy mikor derül ki már végre, hogy Kerstel hazudott neki. Erre szerencsére nem kell túl sokat várni, viszont a dolgok kimenetele egyáltalán nem úgy alakult, ahogy arra számítottam. Kestrel már nem ugyanazon emberként kerül ki a táborból, mint ahogy bemegy, ami jóval nehezíti a főhőseink életét.


Természetesen a befejező részben választ kapunk a két legfontosabb kérdésre, ami a háború kimenetele, illetve Kestrel és Arin szerelmének alakulása, azonban egyiket sem könnyíti meg az írónő. A herraniak létszámhátrányban vannak, ezért Arin szövetségbe lép a keleti dacraiakkal, így ebben a részben fontos szerepet kap a dacrai herceg, Roshar is. A szimpatikus férfi nemcsak szövetségese, de barátja is lesz Arinnak, akinek valljuk be, szüksége is van rá. Rutkoski nagyon jól ért a borzongató, feszült háborús jelenetek megírásához, a tervek, taktikák szövögetéséhez, főleg, amikor már Kerstel is a képbe kerül. A lány ugyanis nem veszített a logikus, ésszerű gondolkodásából, ha háborúról van szó. Ezek a részek nagyon jól sikerültek, ráadásul végig megadták a könyv – még ha csak a háttérben is – feszült, várakozó, vihar előtti csend hangulatát.
Ami a szerelmi szálat illeti, én naivan azt gondoltam, hogy ha Kestrel és Arin újra egy oldalra kerül, akkor már semmi nem áll útjukba, azonban kaptunk egy kisebb csavart a történetben, ami megnehezíti a dolgukat. Ez akár zavarhatott is volna, de mégsem így volt, mivel én már úgy voltam vele, hogy a korábbi részekben túl sok volt a hazugság, a játszma a valoriaiak és herraniak - így a szerelmesek - között, és most legalább tiszta lappal kezdhették, újra felépíthették a bizalmat, a szeretetet egymás között. Viszont ez azzal is járt, hogy a szenvedély, a szikrák a könyv nagy részében háttérbe kerülnek, mintha tompábbak lettek volna az érzelmeik, inkább amolyan édesen, lassacskán alakultak a dolgok a főszereplők között.


A könyv kezdése, az első része nekem jobban tetszett, a feszültség kiélezettebb volt, Arin és Kestrel belső és külső küzdelmei egyaránt magasabbra tették az érzelmi lécet. Azt persze nem állítom, hogy utána unatkoztam volna, hiszen a csaták, a játszmák, a vajon nyerünk-e kérdés végig ott lebeg a szereplők feje fölött. Ami pedig szintén érzelmileg megnyomja a végét, az az, hogy mi lesz Kestrel és apja viszonyának sorsa (aki ugyebár tudjuk, hogy elárulta a lányát). Érződik, hogy előbb vagy utóbb ő és Arin is szemtől szemben áll majd vele, és akkor meg kell hozniuk majd a súlyos döntést, hogy mit tesznek, harcolnak vagy megbocsájtanak.

A befejező résznek tehát sikerült enyhítenie számomra a középső kötet után érzett csalódottságomat, habár azt azért megjegyezném, hogy a háború utáni időkről, a jövőről még olvastam volna pár fejezetet. Összességében a sorozatban egy kincsre leltem, a világfelépítés zseniális, a herraniak és valoriaiak ellentéte, a politikai játszmák, a császár taktikázása, a titkok és morális kérdések egy elképesztően izgalmas történetben állnak össze. A szereplők jól is eltaláltak lettek, kaptunk egy erős főhősnőt, aki pengeéles eszével, logikájával teljesen lenyűgözött, és egy szintén erős, de érzékenyebb, romantikus fiút, aki népéért és szerelméért bármit megtenne, és persze a mellékszereplőkről sem szabad megfeledkezni, akinek mind megvolt a maguk pontos helye és szerepe a könyvben. Csak ajánlani tudom a sorozatot, aki pedig már elkezdte, és esetleg hozzám hasonlóan kissé csalódott a második részben, se csüggedjen, mert amondó vagyok, hogy érdemes volt várni a befejezésre.  

Értékelés: 5/4,5

NYEREMÉNYJÁTÉK

Utolsó fejezetéhez érkezett Marie Rutkoski: A nyertes trilógiája, úgyhogy a mostani játékban felidézzük a korábbi részek egy-egy elemét. A nyereményjátékon való részvételhez a blogturné állomásain található kérdések válaszát kell beírnotok a Rafflecopter megfelelő helyére. Azok között, akik helyes választ adtak, kisorsolunk három példányt Marie Rutkoski: The Winner’s Kiss - A nyertes csókja regényből a Könyvmolyképző kiadó felajánlásával.


Melyik isten évében született Arin?

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.




További állomások
04.11. Könyvvilág
04.13. Dreamworld





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése